НИС уложио 14,5 милијарди РСД у капиталне пројекте у првом полугодишту

БЕОГРАД: Пословање Нафтне индустрије Србије у првом полугодишту 2020. било је под снажним утицајем глобалних неповољних макроекономских околности, али је компанија упркос кризи очувала стабилност пословних активности и уложила у даљи развој 14,5 милијарди динара.
nis naftna industrija srbije
Фото: nis.eu/printscreen (Promo)

Неповољне глоблне макроекономске околности се пре свега односе на пад цена нафте и епидемију Ковид-19 која је узроковала драстично смањење потражње за нафтним дериватима у извештајном периоду, наводи се у саопштењу НИС-а.

“Упркос неповољним макроекономским трендовима, НИС група је у даљи развој уложила 14,5 милијарди динара. Највише је инвестирано у област истраживања и производње нафте и гаса, пројекат ''Дубока прерада'' у Рафинерији нафте Панчево и модернизацију малопродајне мреже у Србији и регион”, наводи се у саопштењу. 

Када је реч о оперативним показатељима, НИС је резултате у области истраживања и производње, упркос кризи, очувао на прошлогодишњем нивоу - произведено је 636 хиљада условних тона нафте и гаса, што је 1,0 одсто мање од учинка у 2019. 

У области прераде и промета, НИС је остварио боље резултате у поређењу са првом половином 2019. године. 

У Рафинерији нафте Панчево прерађено је 1,630 милиона тона сирове нафте и полупроизвода, што је 35 одсто више него у првом полугодишту прошле године. Истовремено су започете предстартне активности на комплексу „Дубока прерада“. 

Укупан обим промета износио је 1,556 милиона тона, односно 2,0 одсто више него у упоредном периоду 2019., уз раст извоза од 42 одсто. 

У првом полугодишту, након реконструкције, започет је рад пет бензинских станица у Србији, међу којима и савремене градске станице А формата у Лесковцу. Такође је са радом започела и бензинска станица „Отопени“, 19. станица за снабдевање горивом НИС-а у Румунији. 

Поред тога, потрошачима на НИС Петрол и ГАЗПРОМ бензинским станицама омогућено је да први пут у Србији, путем дигиталне апликације Drive.Go, гориво плате без одласка на платно место.

НИС је и у сложеним околностима успео да очува показатељ EBITDA на позитивном нивоу од 2,3 милијарде динара, као и позитиван новчани ток од 6,3 милијарде динара, али је због негативних макроекономских трендова забележен нето губитак од 10,2 милијарде динара. 

У првих шест месеци текуће године, обрачунате обавезе НИС групе по основу јавних прихода износе 83,9 милијарди динара, што је 5,0 одсто више него у првом полугодишту 2019.

Такође, Скупштина акционара НИС-а је на седници 30. јуна 2020. донела одлуку о исплати дивиденде из добити за 2019. годину на основу које ће укупно бити исплаћено 4,4 милијарде динара.

Компанија НИС и њени запослени дали су свој допринос борби против ширења новог корона вируса. У оквиру тих напора НИС је обезбедио 270 тона авио горива за хуманитарне летове домаћег авио-превозника „Ер Србије“, док је већински акционар, руска компанија „Гаспром њефт“, донирала гориво за потребе јавних служби Србије. 

Поред тога, волонтери НИС-а ангажовали су се на подршци најугроженијим категоријама становништва и медицинским радницима.

„Наше пословање у првом полугодишту 2020. године одвијало се у околностима незабележеним у глобалној економији. Зато са задовољством могу да констатујем да смо у претходном периоду, захваљујући великим напорима менаџмента и запослених, очували финансијску стабилност, сигурност снабдевања на домаћем тржишту, као и здравље наших колега и потрошача”, каже Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а.

Ванредне околности, додаје, траже од и снажне одговоре. 

“У наставку године бићемо посвећени даљим уштедама, али нећемо одустати од улагања у кључне пројекте. У фокусу ће нам, такође, бити повећање оперативне ефикасности у свим сегментима пословања, као и напори да, ослањајући се на сопствене снаге, очувамо социјалну сигурност запослених”, поручује Тјурдењев.

Истиче да ће НИС, такође, наставити да пружа подршку заједници у којој послује, свестан да “овај тежак период можемо успешније превазићи ако будемо одговорни и солидарни“.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести