Ниво искоришћености средстава ЕИБ-а 85 одсто

НОВИ САД: Ниво искоришћености средстава које је Европска инвестициона банка (ЕИБ) одобрила за разне пројекте у Србији износи око 85 одсто, што је релативно добар просек, каже директорка представништва те банке за западни Балкан, Дубравка Негре.
EIB
Фото: EIB

Оно што је највећа погодност пословања са ЕИБ јесте то да Влада Србије не плаћа пенале на неповучена средства, а нема ни затезних камата. Наравно, то је само случај када говоримо о сарадњи са јавним сектором и државом, изјавила је Негре за Магазин бизнис.

Како објашњава, иако је банка, ЕИБ је непрофитна институција, финансирана из буџета земаља ЕУ и гаранција Европске уније.

Отуда и посебан положај ЕИБ-а у односу на друге међународне финансијске институције. То што нема ''пенала'' на неповучена средства, чини целу инвестицију финансијски прихватљивијом и повољнијом, навела је.

Као посебну предност истиче то да ЕИБ не напушта регион када он постане политички "стабилнији", и поручује да се њихове инвестиције неће смањити током и након процеса придруживања, већ напротив.

Замољена да сумира конкретне резултате Берлинског процеса, ороченог на четворогодишњи период који истиче крајем 2018, Негре је подсетила да је на самиту ЕУ и земаља западног Балкана у Софији потписан Меморандум о разумевању, у присуству председника ЕИБ-а Вернара Хојера и председника Србије Александра Вучића, у којем ЕИБ намерава да уложи милијарду евра за различите пројекте повезивања, од инфраструктуре до дигитализације али и за финансирање приватног сектора.

На самиту у Бечу најављено је близу 200 милиона евра како би се подржао развој западног Балкана кроз платформу WBIF (Western Balkan Initiative Framework), која обухвата новац ЕУ и других банака ЕИБ-а, ЕБРД-а, ЦЕБ... Резултати су значајни, а будући да је реч о капиталним пројектима, није могуће да се у тако кратком року и започну и заврше.

Прецизира да је само у 2018. години опредељено готово 17 милиона за регион.

Такође, потписали смо финансирање за пругу Ниш-Димитровград која ће повезати Србију и Бугарску. Од тога је 73 милиона кроз инвестиционе грантове ЕУ и 134 милиона зајма од ЕИБ-а... У наредној години планирамо да подржимо и гасну интерконекцију Србија-Бугарска уз значајну донацију ЕУ од близу 50 милиона евра, каже Негре.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести