Нотари ће узимати податке о непокретности, убудуће за 540 динара

БЕОГРАД: Јавни бележници ће при овери уговора у вези са преносом непокретности податке о непокретности узимати директно из базе геодетско-катастарског информационог система и уврстити их у списе предмета и то ће за странке бити потпуно бесплатно, предвиђено је уредбом коју би Влада Србије требало да разматра на првој седници.
Katastar u Novom Sadu Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Dnevnik.rs

Председник Јавнобележничке коморе Србислав Цвејић објашњава за Танјуг да уколико странка независно од овере уговора, за личне потребе или за преговарање о продаји или куповини непокретности тражи издавање листа непокретности, јавни бележник такође путем сервисне магистрале Министарства правде врши увид у податке геодетско-катастарског информационог система, штампа лист непокретности, оверава га електронским потписом и печатом и ту услугу ће наплаћивати највише 540 динара.

"До сада, издавање листа непокретности које је вршио Републички геодетски завод је коштало 1.200 динара", наводи Цвејић.

Грађани би, каже Цвејић, новом уредбом требало да добију на правној сигурности и неће морати да иду на шалтер Републичког геодетског завода где су се стварале велике гужве.

"Сада више нема потребе да иду на шалтер РГЗ уколико желе да обаве конкретан правни посао код јавног бележника, нема потребе да доносе било какав лист непокретности. Јавни бележник врши увид у базу података, штампа тај лист непокретности, улаже га као доказ на основу чега је оверио уговор у свој спис предмета и странка по том основу нема било какве обавезе", навео је Цвејић.

Напоменуо је да је одлука да се приступи доношењу уредбе потврда исправности става Министарства правде и Јавнобележничке коморе о неопходности њеног доношења како би се ближе одредили услови за издавање листа непокретности.

"Сам текст уредбе је напорима министарстава правде и грађевине, НАЛЕД-а, РГЗ и Јавнобележничке коморе усаглашен током претходних десетак дана. Очекујемо, како је то данас и министарка Зорана Михајловић рекла, да ће уредба бити на првој седници Владе", каже Цвејић.

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић одржала је данас састанак са директором РГЗ Борком Драшковићем и руководством Јавнобележничке коморе, које је предводио Србислав Цвејић, а у вези са издавањем листа непокретности грађанима.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести