Нова кредитна линија ЕБРД од 10 милиона евра за енергетску ефикасност

БЕОГРАД: Више од 2.200 домаћинстава у Србији побољшало је енергетску ефикасност својих домова уз подршку кредита Програма финансирања зелене економије (ГЕФФ), а још више ће то моћи да учини захваљујући новој кредитној линији од 1,2 милијарде динара (10 милиона евра) коју Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) пласира у сарадњи са Ерсте банком.
logo-EBRD
Фото: Dnevnik.rs

Ерсте банка ће средства учинити доступним домаћинствима за улагања у мере енергетске ефикасности, попут изолације, прозора, топлотних пумпи и соларних панела, саопштила је ЕБРД.

Након успешне реализације инвестиције, корисници кредита ће имати право на повраћај новца у износу до 20 процената, које финансира Европска унија у циљу промовисања енергетске ефикасности.

Како се наводи у саопштењу ЕБРД, кредитна линија део је Програма финансирања зелене економије за западни Балкан, који вреди 135 милиона евра, а који подржава енергетски ефикасна решења за изградњу зеленије и одрживе економије.

Програм подржавају Европска унија (ЕУ), Инвестициони оквир за западни Балкан (WБИФ) и Аустрија, и део је Регионалног програма за енергетску ефикасност за Западни Балкан.

"Драго нам је што је ГЕФФ програм помогао многим домаћинствима у Србији да постигну боље стандарде енергетске ефикасности, што доводи до нижих рачуна за струју и емисије гасова са ефектом стаклене баште. Заједно са нашим партнерима, ЕУ, Аустријом и WBIF-ом, настојимо да повећамо подршку Србији, као и остатку региона, с циљем побољшања енергетске ефикасности у стамбеном сектору и смањења енергетског интензитета“, рекао је регионални директор ЕБРД за Западни Балкан и директор за Србију Матео Коланђели.

Председник Извршног одбора Ерсте Банке у Србији Славко Царић каже да важност одговорног пословања у области одрживог улагања и даљег развоја зелене енегрије, као и подизање свести наших грађана о томе, доказује чињеница о потражњи финансијске подршке у овој области.

ГЕФФ кредите у Србији искористило је више од 2.200 домаћинстава, а укупни износ инвестиција је већи од 7,6 милиона евра.

Ти пројекти су допринели уштеди већој од 5,8 милиона кВх енергије и смањењу за више од 1.700 тона емисије CO2 годишње.

Најчешће финансиране технологије су прозори и врата, изолација и топлотне пумпе, наводи се у саопштењу.

До данас је око 7.000 домаћинстава на Западном Балкану побољшало енергетску ефикасност својих домова кроз ГЕФФ програм, улагањем у пројекте који су допринели смањењу за више од 10.000 тона емисије CO2 годишње, што је еквивалент уклањању 6.000 аутомобила са путева.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести