Нова помоћ ММФ-а обухвата 55 од 82 најрањивије економије

ЛОНДОН/ВАШИНГТОН: Планови Међународног монетарног фонда (ММФ) о новом фонду за "Отпорност и одрживост", којим ће се проширити подршка на више десетина рањивијих земаља, добили су данас међународну подршку уочи предстојећих кључних састанака.
mmf logo
Фото: Printscreen/MMF

Шефица ММФ-а Кристалина Георгиева је предложила овог месеца нови труст како би се богатим земљама омогућило да део својих нових резерви у ММФ-у усмере ка сиромашним и земљама са средњим приходима, које су ковид или климатске промене тешко погодиле, пише Ројтерс.

„То је нешто што свакако подржавамо“, каже Ларс Јенсен, виши економиста Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и аутор новог извештаја о томе како треба усмерити нова финансијска средства ММФ-а.

УНДП процењује да ММФ-ов програм "Труст за смањење сиромаштва и раст" (ПРГТ), од којег се очекује да ће играти кључну улогу у добровољној прерасподели новца „Специјалних права вучења“ (СДР), обухвата само 55 најрањивијих светских економија у развоју од укупно 82.

Само Група седам (Г7) богатих држава добиће 283 милијарде долара од укупно издвојених 650 милијарди долара СДР. Све државе са "високим дохотком" добиће 438 милијарди долара, док ће 75 најсиромашнијих земаља добити 62 милијарде долара.

Очекује се да ће због корона кризе, 47 од укупно 82 рањиве земље остати с бруто дуговима изнад нивоа који се сматра одрживим.

Такође, девет од 10 најосетљивијих земаља на климатске промене истовремено су високо рањиве економије у развоју.

„Као могући развојни циљ каналисања СДР-а у рањиве земље, било би природно да приоритет буде клима због њених глобалних импликација“, оцењује Јенсен, додајући да би фонд могао чак да буде и повећан путем задуживања на тржиштима дуга.

Лидери Г7 већ су подржали прерасподелу 100 милијарди долара новог СДР новца.

Георгиева је изјавила да је Кина изразила интересовање за учешће у програму и да очекује да ће то урадити и друге велике економије у развоју.

Извршни одбор ММФ-а састаће се сутра ради разматрања наредних корака, а финансијски званичници Групе 20 водећих економија света разговараће о питању прерасподеле СДР-а на састанку у Венецији у јулу, наводи британска агенција.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести