Нова улагања ЕИБ-а у Србији већа од 500 милиона евра

БЕОГРАД: Европска инвестициона банка (ЕИБ) почела је нови циклус инвестиција у инфраструктурне и друге пројекте у Србији вредан више од пола милијарди евра, а у идеалној ситуацији, каже за Танјуг директорка канцеларије ЕИБ-а за Западни Балкан Дубравка Негре, сва средства биће употребљена до 2022. године. 
EIB
Фото: EIB

Повлачење средстава зависиће, пре свега, од комплексности пројеката и капацитета надлежних државних и локалних институција да средства искористе.

ЕИБ је у протеклој години потписао највише уговора за нова инвестирања икада у регион Западног Балкана, у висини од 1,1 милијарду евра, од чега више од 40 процената иде у Србију, а ова година, каже Негре, биће обележена појачаним улагањем у инфраструктуру на локалу. 

"То су средства за општинску инфраструктуру по целој Србији намењена за побољшање инфраструктуре водоснабдевања, водоводне мрежа, постројења за пречишћавање...", наводи Негре.

Пројекат финансирања вредан 40 милиона евра, на шта треба додати још 10 милиона бесповратних средстава ЕИБ-а, тренутно се налази у Скупштини и чека се глас посланика.

"То је први пут да Европска инвестициона банка из својих средстава ставља и бесповратна средства да се комбинују са нашим кредитима", истиче шефица ЕИБ-а, наводећи да доста општина у Србији чека на тај новац како би кренуле у реализацију пројеката.

Прошлог месеца потписан је и уговор вредан 22 милиона евра за улагања у локалну инфраструктуру, за сређивање пијаца, тргова, путева, домова здравља...

"Већина ових инвестиционих улагања углавном имају рок исплате четири до пет година, а у иделаној ситуацији средства ће бити исплаћена до 2022. године што зависи од пројеката и комплексности улагања", објашњава Негре.

На бројку од око 420 милиона евра кредита намењених за улагање у инфраструктуру у Србији, треба додати, каже, и 100 милиона гаранција за финансирање малих и средњих предузећа.

У питању је износ који се стављаја на располагање комерцијалним банкама да би оне преузеле већи ризик и више финансирале реални сектор, односно привреднике у Србији.

Тих 100 милиона евра гаранција, објашњава Негре, треба затим да подстакне банке да дају кредите српској привреди, а очекивања су да износ тих кредита достигне цифру од 500 милиона евра.

Уочи отварања последње деонице аутопута на јужном краку Коридору 10 кроз Грделичку клисуру, које је планирано за викенд, Негре подсећа да је ЕИБ финансирала 20 километара ове деонице аутопута у износу од 314 милиона евра.

На тим деловима пута које је ЕИБ финансирала, налази се 27 мостова и два тунела, а на радовима је сваког дана учествовало више од 1.000 радника, наводи Негре.

ЕИБ иначе финансира две кључне тачке на Коридору 10, обилазницу око Београда и Грделичку клисуру, а цела ова деоница део је паневропског саобраћајног коридора.

"Обилазница око Београда финансира се са 100 милиона евра, 94 је исплаћено, а до краја године остало је још шест милиона евра да се исплати за радове који се тичу моста на Остружници", наводи Негре уз осврт да ЕИБ такође финансира пројекте у области железница, модернизације пруге од Ниша до Димитровграда и пружну обилазницу око Ниша, реконструкцију неколико клиничких центара од којих је онај у Нишу завршен, а следе клинички центри у Новом Саду и Крагујевцу...

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести