Новак: Северни ток 2 биће завршен упркос противљењу САД

МОСКВА: Изградња гасовода Северни ток 2 биће завршена упркос "невиђеном" отпору Сједињених Држава, поручио је руски министар енергетике Александар Новак у чланку у часопису "Енергетска политика" објављеном данас.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

Одлука о његовој изградњи донета је заједно са европским потрошачима 2012. године. Пет страних компанија - Анжи, ОМВ, Шел, Унипер и Винтершел - учествује у пројекту. То је разлог зашто се сви заједно сматрамо одговорним за његово спровођење што је пре могуће, и зашто имамо снажну подршку европских партнера, навео је Новак, а преноси агенција Тасс.

Он је додао да ће овај гасовод "омогућити Руској Федерацији оптимизацију испорука гаса, а земљама северне и централне Европе побољшати енергетску сигурност добијањем горива директно из Русије, што гарантује стабилност, врло конкурентну цену и минималан број посредника".

Упркос отпору без преседана једног броја земаља, пре свега САД, изградња гасовода ће бити завршена, истакао је министар.
Гасовод Северни ток 2 иде од обале Русије по дну Балтичког мора до немачке обале, пролазећи кроз ексклузивне економске зоне и територијалне воде пет земаља - Русије, Финске, Шведске, Данске и Немачке, и заобилази транзитне земље Украјину, Белорусију, Пољску и друге источноевропске и балтичке државе.

Сваки крак од два паралелна цевовода имаће капацитет од 27,5 милијарди кубних метара гаса.

Амерички председник Доналд Трамп је потписао крајем 2019. године војни буџет земље за фискалну 2020. годину који укључује одредбу о увођењу санкција према гасоводу Северни ток 2, нарочито против компанија које учествују у овом пројекту.


Ишингер: Заустављање гасовода било би погрешно

Заустављање изградње гасовода Северни ток 2 сада било би погрешно и са економског и са политичког становишта, изјавио је Волфганг Ишингер, бивши амбасадор и председавајући Минхенске безбедносне конференције.

Без обзира да ли је Северни ток добар, лош или чак штетан пројекат, било би погрешно ''убити'' пројекат у који су уложене милијарде, рекао је Ишингер, упоређујући ситуацију око гасовода са трком на маратону, у којој је спортиста већ прешао 41 километар, а онда му је речено да не треба да заврши трку, пренео је Тасс.

Верујем да у овом тренутку не би било само економски бесмислено, већ и политички погрешно зауставити га, рекао је Ишингер.


Због америчких претњи санкцијама, швајцарска компанија Олсис, која је полагала цеви на овом гасоводу, обуставила је те активности и повукла бродове укључене у пројекат.

Новак је крајем прошле године најавио да би посао полагања цеви могао да заврши руски брод "Академик Черски".

Министарство енерегетике планира да гасовод буде пуштен у рад до краја 2020. године.

До данас је положено преко 2.300 километара цеви гасовода Северни ток 2, што износи 93 одсто од његове укупне дужине од близу 2.460 километара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести