Нове Чуваркуће за 53 производа металске и прехрамбене индустрије

БЕОГРАД: Право на жиг "Чуваркућа", односно потврду квалитета и домаћег порекла, добило је још 53 производа међу којима су и први производи металског сектора, саопштио је данас експертски Савет који додељује ове жигове.
Budimo cuvarkuce/Fonet/Božana Pavlica
Фото: ФоНет/Божана Павлица/Будимо чуваркуће

"Чуваркуће“ се додељују у пројекту Привредне коморе Србије (ПКС) "Стварано у Србији“ која је саопштила да су нова права на овај жиг додељена за 19 производа из металског сектора и 34 из прехрамбене индустрије.

Нове "Чуваркуће" припале су прикључцима за тракторе и мотокултиваторе и самоходне машине "ФМП Агромеханике“ Бољевац, стубовима за јавно осветљење краљевачке "Амиге“, као и тестенине и производи од козјег млека "Укуси мога краја“, које са својим партнерима широм Србије производи компанија "Меркатор С“.

"Чуваркуће" су припале и различитим врстама меда и производа на бази меда фирме "Цмана“ Крњево, воћним соковима компаније "Rauch Serbia" из Коцељева и производи од ароније предузећа "Аронија вита“ Сурдук.

Са овим производима, породица "Чуваркућа" увећана је на 128 чланова, а ускоро се очекују и нови носиоци жига, саопштила је ПКС.

Председник Савета Михаило Весовић саопштио је да су одлуке донете једногласно.

Он је оценио да је значајно што се шири круг делатности и производа који се кандидују за жиг.

"Интересовање компанија за жиг ''Чуваркућа'' премашило је очекивања и у овом тренутку имамо готово 500 кандидованих производа и производних линија из различитих сектора производне делатности“, рекао је Весовић.

Додао је да је значајно то што су прве "Чуваркуће" добили производи из металског сектора јер је тај сектор значајна карика у ланцу вредности осталих индустрија.

Он је оценио да ће жиг „Чуваркућа“ допринето извозној конкурентности производа у области знања и технологија, тиме и одрживом и стабилном расту.

Председник Агромеханике Љубинко Гобељић, највећег домаћег произвођача пољопривредне механизације, рекао је да жиг "Чуваркућа“ за производе те компаније представља велику додату вредност и потврду квалитета.

"Са ознакама ''Чуваркуће'' бићемо још бољи промотери српског металског комплекса, посебно ако се узме у обзир велики број држава у које извозимо и репрезентативност међународних сајмова на којима учествујемо“, рекао је Гобељић.

"Чуваркуће" је освојило 16 производа ове фирме у четири производне линије: тракторски прикључци за уситњавање биљних остатака, за обраду земље, кошење и обраду сена и самоходне машине.

Гобељић је указао да су сви производи испунили, а многи и значајно премашили критеријум од најмање 80 одсто вредности створене у Србији.

Генерални директор "Rauch Serbia" Перица Алексић рекао је да је ова компанија изузетно поносна што је постала део ове акције, а њихови производи добили право на жиг. Додао је да ће то производе приближити потрошачима у Србији.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести