Нови Споразум о слободној трговини између Србије и Турске 

АНКАРА: Потпредседник Владе и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић је у Анкари са министром економије Турске Нихатом Зејбекчијем усагласио текст новог Споразума о слободној трговини између две земље, који би требало да буде потписан током посете Србији председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, 10. и 11. октобра.
rasim ljajic, tanjug rade prelic
Фото: Расим Љајић, фото: Тнајуг (Раде Прелић)

Нови текст Споразума предвиђа по први пут бесцарински извоз 5.000 тона говеђег меса годишње из Србије у Турску, саопштено је из Љајићевог  кабинета.
Српски произвођачи ће, такође, по први пут на тржиште Турске без царина моћи да извозе дефинисане квоте сировог и рафинисаног сунцокретовог уља, семена сунцокрета и појединих врста пекарских производа.

Споразумом су дефинисане и дупло веће квоте за бесцарински извоз из Србије у Турску поједних врста смрзнутог поврћа и сувих шљива.

С друге стране, Србија је омогућила бесцарински увоз из Турске утвђених квота нара, јагода, плавог патлиџана, тиквица, стоног и сувог грожђа, а такође су повећане квоте појединих прехрамбених производа, које су већ биле предмет слободне трговине између две земље.

По први пут Споразум дефинише и слободну трговину услугама (финансије, транспорт, телекомуникације, копродукција, итд.) што ће у значајној мери допринети побољшању инвестиционе климе и већем доласку турских улагача у Србију, а истовремено ће нашој привреди отворити простор тржишту услуга у Турској, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести