Ново ограничење цена намирница и заштитне опреме

БЕОГРАД:  Држава је донела додатне мере ограничења цена у трговини на велико и мало основних животних намирница и заштитне опреме као и ограничене марже
mlekoUniverexport03-RHA
Фото: Дневник (Р. Хаџић)

Мере су донете како би се спречили поремећаји, али и отклониле штетне последица на тржишту у снабдевања робом, настале услед ширења корона вируса.

Цене појединих производа неће смети да буду увећане у односу на ону цену коју су имали до 5. марта.

У одлуци о ограничењу висине цена и маржи основних животних намирница и заштитне опреме објављеној јуче у Службеном гласнику, наводи се да се мера примењује у трајању од 30 дана.

На листи су брашно од пшенице, хлеб, јестиво сунцокретово уље, бели шећер, со, вода, тестенине, месне прерађевине, риба.

Такође, на списку се налази термички обрађено кравље млеко (пастеризовано и стерилизовано), млеко у праху, јогурт, кокошија јаја, дечија храна, пелене за децу и одрасле.

Затим, сапун, шампон, паста за зубе, детерџенти, рукавице (и одећа и прибор за одећу) од пластичних маса, марамице, убруси (у ролни и на комад), тоалет папир, текстилне прекривке за хируршку употребу, хируршко одело од папира, гуме и текстила, заштитне наочаре.

Вкада је овом одлуком ограничила и марже свих учесника у ланцу снабдевања основних животних намирница и заштитне опреме.

"Ради спречавања поремећаја на тржишту или отклањања штетних последица поремећаја на тржишту у погледу снабдевања робом, насталих услед ширења вируса САРС-ЦоВ-2, ограничавају се марже свих учесника у ланцу снабдевања основних животних намирница и заштитне опреме тако да не прелазе ниво маржи тих производа на дан 5. март 2020. године", наводи се у одлуци Владе Србије.

Ограничабање маржи односи се, како се наводи у одлуци, на поврће и воће, свеже месо, пластичне маске са текстилним филтером, папирне маске, гумене, хирушке и остале рукавице, варикину и остала средстав за дезинфекцију, затим асепсол и алкохол.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести