Новосадски сајам остварио приход од 600 милиона динара

НОВИ САД: Новосадски сајам је током текуће године остварио пословни приход од 602 милиона динара, што је за осам одсто бољи резултат него 2016. године. Добар пословни резултат крунише пословна добит око 40 милиона динара.
Novosadski sajam/S. Susnjevic
Фото: Dnevnik.rs

Генерални директор Новосадског сајма на конференцији за новинаре Слободан Цветковић казао је да су већи приходи омогућили већа улагања у сталну имовину друштва, што је довело до повећања укупне вредности на тржишту, а уједно омогућили стабилизацију пословања на дужи рок, још боље планирање и улагање у даљи развој.

Пословни и финансијски успех Сајма имају значај и на ширем плану. Град Нови Сад је, као град домаћин, од сајамских активности ове године приходовао близу пет милијарди динара. То је око 400 милиона више него прошле године, што је посебно важно ако се зна да је до пре само три године Сајам радио са губитком, истакао је Цветковић.

Он је напоменуо да су у 2017. години смањене кредитне задужености, те да је ојачана финансијска стабилност. Додаје да је отплаћена последња рата десетогодишњег ино кредита, што је омогучило уклањање хипотеке с великог броја сајамских објеката.

Према Цветковићевим речима, овогодишњи резултат представља производ доброг планирања, а успешно је реализовано 18 сајмова и изложби. 

Из Новосадског сајма подсећају да је у њиховом Конгресном центру одржано чак 187 догађаја. Добро осмишљена пословна стратегија довела је до нових успеха, као и да је издато 23 одсто више излагачког простора него лане, а истичу да је Сајам посетило 300.000 људи, што је 50.000 посетилаца више него 2016. године.

Бољитак је постигнут у готово свим секторима пословања компаније, с посебним акцентом на сајамску и конгресну делатности као основне делатности друштва, које у укупном приходу учествују са 73 одсто. После три године организован је Сајам аутомобила. Концепт остваривања сарадње са фирмама, компанијама, удружењима и појединцима, који се показао врло успешним, настављен је и ове године. 

То је резултирало да поново на Новосадском сајму буду одржани "Сајам за пензионере", "Млинарско-пекарски сајам", "Новосадски Октоберфест" и први пут Сајам "Наука за привреду". Захваљујући томе организовно је 18 сајмова и изложби, што је уз додатне догађаје, организоване у халама и на отвореном простору Сајмишта, подигло број сајамских дана на 71, наводе у саопштењу из Новосадског сајма.

Закључује се да је дугогодишња добра сарадња са државним, покрајинским и градским институцијама и структурама проширена реализацијом нових пројеката које је Сајам припремио и понудио као могућност да се те институције на сајмовима представљају, развијају и повежу са привредом, те да је та сарадња посебно дошла до изражаја на Сајму образовања, Пољопривредном сајму, Сајмовима „Лорист”, а као круна сарадње са Покрајинском владом у 2017. наводе одржавање Сајма "Наука за привреду", од кога се убудуће очекују добри резултати.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести