НСЗ: Има пара и за запошљавање и за самозапошљавање

НОВИ САД: Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић каже да је велико интересовање за програме подстицаја запошљавања, као и да највише послодаваца аплицира за програм запошљавања теже запошљивих категорија.
zoran martinovic nsz
Фото: Youtube Printscreen

Објаснио је да за највећи број програма Националне службе за запошљавање аплицирају директно послодавци, али да је важно и да незапослена лица покажу интересовање.

Незапослени треба да покажу интересовање за одређени програм да би наши саветници могли да их селектују и усмере за одговарајуће програме и да на тај начин ускладе понуду и тражњу онога што је у овом тренутку актуелно, каже Мартиновић.

Указао је на то да незапослена лица могу директно конкурисати једино за програм самозапошљавања, као и да тај програм подразумева директан новчани подстицај лицима с евиденције која су прошла краткотрајну обуку и имају бизнис-планове који им могу обезбедити одрживост пословања.

Тај програм је отворен до 15. априла и видимо ових дана да је интересовање велико, очекујемо и да у тај програм укључимо близу 4.000 лица током 2018. године, и то је оно што ће сигурно дати значајан подстицај развоју предузетништва у Србији, закључио је Мартиновић.

Указао је на то да су од средине фебруара актуелни јавни позиви за подстицаје послодавцима, пре свега из реалног сектора.

Видимо да је велико интересовања, за непун месец и по практично неки програми могу готово да се потроше у неком планираном обиму, каже Мартиновић.

Истиче да је највећа тражња за отварање нових радних места за теже запошљиве категорије.

Послодавци годинама заправо највише аплицирају за тај програм, али ми током године спроводимо пренамену новца, тако да увек има простора да се ситуација промени, зато што неки програми за које послодавци показују мање интересовање не захтевају толико пара колико ми у почетку планирамо и онда радимо пренамену, објаснио је Мартиновић.

Нагласио је да је велико интересовање и за програм стручне праксе, за програме обука, преквалификација, јавних радова.

Програм јавних радова се завршава 2. априла и још ових неколико дана могу да аплицирају, ту може да учествује и јавни сектор, додао је Мартиновић.

Истакао је да се „у програме и мере активне политике запошљавања, како финансијске подстицаје, тако и оне нефинансијске који такође подижу ниво запошљивости великог броја лица, годишње укључи више од 130.000 до 140.000 лица.


Незапослених 625.000

На евиденцији од почетка године је десет одсто мање незапослених него у истом периоду прошле године, казао је Мартиновић.

Он је истакао да су 2017. годину обележила позитивна кретања на тржишту рада.

Сада у овим зимским месецима имамо стабилност коју осликава и чињеница да је на евиденцији око 625.000 незапослених, што је отприлике број који је актуелан од почетка године. Та бројка је око десет одсто мања него што је то забележила статистика у истом периоду претходне године, нагласио је Мартиновић.


Од тога 25.000 до 30.000 лица се директно укључи захваљујући финансијским подстицајима, каже Мартиновић.

Како је даље рекао, ове године ће сигурно имати нешто већи обим од тог плана зато што ће имати на располагању и већи буџет у односу на претходну годину, имаћемо програм ЕУ који такође може обухватити око 1.500 лица у финансијске мере.

Тврди да је велико интересовање и локалних самоуправа за програме.

Негде око 120 локалних самоуправа је аплицирало у програме суфинансирања и издвојило, за сада видимо прелиминарно, негде више од 500 милиона динара, тако да ћемо заиста током целе године имати на располагању довољно новца да задовољимо велику тражњу послодаваца, напомиње Мартиновић.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести