Од 1. августа нова правила за раднике на царини

БЕОГРАД: Сви запослени у Управи царина Србије за које се евентуално утврди да им је члан уже породице власник или сувласник привредног субјекта, а чија је делатност у вези са радом Управе, могли би дисциплински да одговарају. 
Carinik/Uprava carina
Фото: Управа царина

Ово је утврђено Правилником о делатностима и пословима који су неспојиви са обављањем службене дужности царинског службеника, а који ступа на снагу првог августа ове године. 

У Управи царина рекли су Танјугу да је реч о документу који је први пут донет, а разлог за доношење заправо произилази из законске обавезе да се подзаконским актом ближе одреде послови и делатности које царински службеник не може да обавља док је запослен у Управи царина. 

Након што се утврди да је члан уже породице царинског службеника, власник или сувласник предузећа, чија је делатност у вези са радом Управе царина, запослени на царини може дисциплински одговарати због теже повреде службене дужности, прописане Законом о царинској служби и Законом о државним службеницима. 

У царинској служби Србије запослено је, иначе, 2.842 службеника, и на све њих, без обзира да ли су запослени на неодређено или одређено време, односе се нова правила. 

Првог августа ове године, на снагу ступа такође и Правилник о условима и начину ношења оружја и муниције царинских службеника. 

Пошто је Законом о царинској служби, који је донет крајем прошле године, прецизирано који царински службеници имају право да носе оружје, новим правилником дефинишу се, између осталог, услови и начин ношења и задуживања оружја. 

Законом је прописано да само царински службеници који обављају послове сузбијања кријумчарења, обавештајне послове и послове унутрашње контроле имају право и обавезу да носе оружје и муницију.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести