Од 1. јануара електронска регистрација предузетника

БЕОГРАД: Агенција за привредне регистре (АПР) почеће од сутра (1. јануара) да пружа услугу електронске регистрације предузетника.
APR
Фото: Tanjug

Грађани ће већ од понедељка, према најави директора Канцеларије за ИТ и е-управу Михаила Јовановића, моћи лакше, јефтиније и за много краће време да се региструју као предузетници.

Нова услуга АПР-а предвиђа да се процедура регистрације у потпуности обави путем интернета, од подношења захтева до добијања решења.
Директор АПР-а Звонко Обрадовић је најавио да ће електронска регистрација бити јефтинија од регистрације у папирном облику.
Према његовим речима, накнада за услугу електронске регистрације износи 1.000 динара, док је регистрација "у папиру" 1.500  динара.

Припремљеним Нацртом измена и допуна Закона о привредним друштвима предвиђено је увођење електронске регистрације и за оснивање привредних друштава која ће, за једночлана друштва са ограниченом одговорношћу (доо), почети одмах после ступања на снагу закона.
Осим јефтиније регистрације, каже Обрадовић, електронска регистрација штеди и време тако што се будући предузетници пријављују "из фотеље". 

Уколико се, ипак, не одлуче за нови систем регистрације, "папирне" пријаве и потребна документација могу подносити лично на шалтерима АПР-а или слати поштом.
Електронска регистрација обухвата електронску пријаву потписану квалификованим електронским сертификатом предузетника или овлашћеног подносиоца пријаве, а е-пријава се попуњава у апликацији доступној преко портала АПР-а, где ће бити омогућено и електронско плаћање комерцијалним платним картицама  као што су Виса и Мастер.

Такође, у процесу дигитализације државне управе, како је најавила Пореска управа, од 1. јануара још шест пореских пријава моћи ће да се поднесе електронски, чиме би требало да се заокружи циклус превођења "папирних форми" пореских пријава у електронски облик.
Тако ће порески обвезници за све приходе које администрира Пореска управа моћи посредством портала еПорези да поднесу електронске пореске пријаве.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести