Од 1. јула идуће године уводе се електронске јавне набавке

БЕОГРАД: У Србији ће од 1. јула 2020. године бити уведен нови портал јавних набавки који ће омогућити спровођење поступака јавних набавки електронским путем, новина је у Предлогу закона о јавним набавкама који је у скупштинској процедури.
javne_nabavke.jpg Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

То значи да ће се комуникација и размена података у поступку јавне набавке, укључујући и подношење понуда, одвијати електронским путем, преко Портала јавних набавки.

У Министарству финансија кажу за Танјуг да ће се на овај начин обезбедити већа транспарентност у поступцима јавних набавки.

Предвиђено је да ће се отварање понуда такође обављати електронским путем што ће, оцењују, допринети повећању поверења привредних субјеката у систем, а самим тим, кажу, и повећању конкуренције у поступцима јавних набавки.

Међу новинама су и нови износи, прагови до којих се закон не примењује, односно почиње да се примењује.

Новост је и нова врсте поступка јавне набавке - партнерство за иновације, који наручиоци могу да спроводе ако имају потребу за иновативним добрима, услугом или радовима, а која се не може реализовати набавком или радовима који су доступни на тржишту.

Партнерство за иновације доприноси, објашњавају у Министарству финансија, развоју иновативних добара, услуга или радова и њиховој накнадној набавци, под условом да је набављено у складу са степеном тражене израде и у границама трошкова који су договорени између наручиоца и учесника у партнерству.

Предложеним законом обезбеђени су краћи рокови за поједине поступке јавних набавки у области здравствене и социјалне заштите, и културе.

Уводе се нови критеријуми за доделу уговора у поступку јавне набавке тако да је предвиђено да ће се уговори о јавној набавци додељивати економски најповољнијој понуди, која се одређује на основу цене или трошкова, или односа цене и квалитета, односно трошка и квалитета.

Јавне набавке друштвених и других посебних услуга, у које спадају услуге у области здравствене и социјалне заштите, као и културе, спроводиће се по посебном, блажем режиму, у смислу краћих рокова у поступку...

Уводе се и нове технике и инструменти за доделу уговора - систем квалификације и електронски каталози, додају у Министарству финансија.

У области заштите права у поступцима јавних набавки предвиђена су решења која ће поступак те заштите учинити ефикаснијим.

Смањени су зноси административних такси за подношење захтева за заштиту права, а одлучивање о прекршајима прописаним Законом о јавним набавкама, биће пренето у надлежност прекршајних судова.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести