Од 1. јула порезници крећу у стан на дан

НОВИ САД: Пословни људи или туристи који крећу на пут већ подуже не траже смештај само у хотелима.
krevet dorucak
Фото: pixabay.com

Све чешће се одлучују за станове и апртмане које довитљиви власници издају на дан, два или већ колико гост жели. Те стамбене јединице морају бити суперсређне и добро одржаване, подразумевају се кухиња, купатило, кабловска ТВ и интернет. У варошицама се могу изнајмити већ за десетак евра за кревет, а у већим градовима кревет је два-три пута скупљи. Развоју тог бизниса допринела је платежна моћ гостују који увек желе квалитетно а јефтино, а и приватизација. Многи хотели су данас руинирани па и закључани деценију па и дуже. Чим се бизнис развија а зарада расте, ту су и порезници. Зарада од поменуте делатности биће од 1. јула опорезована. Онима који се тим бизнисом баве држава, бар за сада, неће много узети. Кревет ће, зависно од места где је апартман, бити опорезован највише 3.500 динара на годишњем нивоу. Значи, двокреветни апатман биће 7.000 динара. Код нас се двокреветни апартмани издају по цени од 16 евра у мањим местима па до 30 у већим, што значи да ће власник за једно до два издавања моћи да одужи своје држави за целу годину.

Међутим, људи не воле да им се од прихода узме нити један једини динар. Зато у агенцијама у Војводини које се баве тим послом нису били расположени за причу о порезу. У једној од њих чак смо и чули да смо прилично дрски што се уопште интересујемо за то. Агенције и појединци који се баве тим послом не воле претерано контакте. Код других је газда баш сад изашао и не враћа се. Понуда станова за краћи боравак је одлична, али све се ради путем интернета. Ту су датуми, може се резервисати, видети цене. Од газде се не чује ни глас.


Нови Сад пребукиран

О томе колико Новом Саду недостају смештајни капацитети, посебно током лета, говори и оно што се дешава првих дана наредног месеца, када и почиње примена поменутог преза. Слободне капацитете готово је немогуће наћи јер почиње Егзит. Ту су и друге манифестације. Ове године Нови Сад је Европска престоница младих.

Прави бум се очекује 2021, када ће град бити Европска престоница културе па они који улажу у некрентине за издавање на краће рокове вероватно већ цене да ће им се посао исплатити.


Посао, међутим, цвета. Тако у агенцији „Солис” у Новом Саду, која се бави прометом некретнина, кажу да знају да се тај посао изузетно добро развија. Стари станови у строгом центру града изузетно су тражени. Будуће газде купују их с намером да их реновирају, среде а потом понуде туристима и другим гостима. Стан од 60 квадрата у Змај Јовиној улици уз који баш не иде опис комфоран продат је недавно за 100.000 евра. Сличне некретнине које се нађу на тржишту купца не чекају дуго.

Хоће ли се они који су се определили за то да приход остварују рентирајући станове на тај начин одлучити да се сами пријаве или не, остаје да се види. У потрагу за тим рентијерима креће контрола за инспекцијски надзор државне управе и локалне самоуправе

У Министарству трговине и туризма сматрају да предвиђени паушални порез није велико оптерећење па да ће они који те капацитете издају лако пристати да то плате да би се могли несметано бавити послом.

Тек, прва решења за тај порез писаће се од почетка наредног месеца. Процена будућег паушалног износа ће  зависити од коефицијента, а он се, у зависности од локалитета, креће од 0,40 па до један.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести