Од 13 слободних дана направимо цео месец нерада

Завршили смо с празовањима после Нове године и Божића па су они који су спојили два празника, укључујући и викенде, тек од прошле седмице кренули на посао.
fabrika, pixabay
Фото: pixabay.com

За неке је празновање трајало дуго, док други сматрају да добро дође да се запослени одморе, а послодавци уштеде на трошковима производње.Израчунато је, сабирајући државне празнике, у које сада спадају и верски, да ћемо ове године имати укупно 13 нерадних дана.

Међутим, знајући да смо већ с почетка године спојили Нову годину и Божић и још продужили до краја зимског школског распуста, већ смо потрошили дане које нам по календару празника припадају.

Наредни празник долази нам 15. фебруара, када се обележава Дан државности, а пошто пада у суботу, празоваћемо га и у понедељак па ћемо се одмарати још један дан током радне седмице. Ове године неће се десити да се поклопе Васкрс и Празник рада 1. мај, као што је било година да се та два празника обележавају истовремено.

11 нерадних дана у Немачкој када обележава  националне празнике

Васкрс пада недељом, а ове године је 19. априла па се неће радити у понедељак. Али је државни празник и Велики петак, 17. април, и опет ћемо уз дане викенда имати још два дана у недељи када ћемо бити слободни. У току васкршњег празновања ни ђаци не иду у школу па не треба сумњати да ће неке фирме те дане спојити, што је то био случај од Нове године до, практично, 15. јануара.

Празник рада 1. маја је у петак, када се такође неће радити, а други дан празника рада, 2. мај, у суботу, па ћемо бити ослобођени доласка на посао практично четири дана.

14 нерадних дана званично у Црној Гори, а 11 у Хрватској

У такав распоред празовања једино не могу да се уклопе запослени у трговини и угоститељству. У дане празника у данашње време не може се замислити да кафић или продавнице буду затворени јер баш у то време доколицу прекрађујемо одласком у велике тржне центре и кафиће на чашицу разговора.  

У земљама у региону, рецимо у Хрватској, у 2020. години биће 11 нерадних дана, а у Црној Гори 14.

Даље од нас, на пример Немачка има 11 нерадних дана када обележава националне (савезне) празнике, али по федералним државама и локално тај број нерадних дана порасте и до 27. Аустријанци имају 16 дана само према националном (савезном) календару, а додатно по који дан имају и локално. Шпанија има свега осам нерадних дана који важе за целу државу, али се много празника обележава по регионима и градовима посебно.

Гледајући како је то код других, рекло би се да смо у празановању близу Немцима и Аустријанцима јер нам на празновање практично отпадне тридесетак радних дана у години. Међутим, имајући у виду њихов животни стандард, далеко смо испод њих, али нас на нерад подстичу и послодавци.

З. Делић

 

 

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести