Од 2012. стране директне инвестиције 25 милијарди евра

Стабилизација јавних финансија, смањење јавног дуга са 70 одсто БДП-а на испод 50, улагање у инфраструктуру, брже добијање грађевинских дозвола, само су неки од разлога зашто се све више страних инвеститора одлучује да улаже у Србију, о чему говори и податак да у последњих осам година стране директне инвестције у нашој земљи износе 25 милијарди евра.
evri novac
Фото: pixabay.com

То је речено на Петој српској конференцији о развоју некретнина и инфраструктуре у Београду, на којој је истакнуто и да је, по „Фајненшел тајмсу”, Србија земља која је привукла највише гринфилд инвестција, као и да је остварила напредак на „Дуинг бизнис” листи, што инвеститори такође гледају.

Саветник председника Привредне коморе Србије Александар Кемивеш каже да су основна питања која инвеститори поставаљају она о јавном дугу земље, инфлацији, девизном курсу, инфраструктури.

Он истиче да је на пољу јавних финансија Србија урадила доста јер је јавни дуг смањен са 70 одсто БДП-а на 46 одсто, као и да инфлација последњих година варира између 1,5 и два одсто.

Инвеститори су, додаје, највише заинтересовнаи за Београд, међутим, каже да се све више занимају за локације где је развијена инфраструктура, као што су, на пример, оне поред ауто-пута и индустријске зоне. По његовим речима, оне локалне самоуправе које су раније увиделе значај индустријских зона и издвојиле новац за њихову изградњу, сада већ остварују бенефите јер у њима раде мала, средња и велика предузећа, која запошљавају људе и пуне локални буyет.

– Међутим, оне које су касније почеле њихову изградњу ће бенефите осетити нешто касније – додао је Кемивеш.

Каже да у Србији има више десетина индустријских зона, од којих је 14 слободних, и додаје да су оне оцењене међу најбољима на свету.


Негре: Наставити реформе

Директорка ЕИБ-а за Западни Балкан Дубравка Негре сагласна је с тим да је за Србију, али и за регион, посебно значајно оно што су радили на стабилизацији економије, додајући да циклус инвестиција који је започет у нашој земљи треба да се настави.

– Да би се инвестиције наставиле, али и биле плодносније у свим локалним самоуправама потребно је наставити реформе – додала је Дубравка Негре.


Због великог броја страних инвеститора у Србији, наводи Кемивеш, наша земља се више не такмичи са земљама у региону већ са чланицама Вишеградске групе.

– То је показатељ да наша земља има стабилну привреду, што јој је омогућило да се такмичи с државама из развијених категорија – рекао је Кемивеш, и истакао да у последњих осам година стране директне инвестције у нашој земљи износе 25 милијарди евра.

Д. Мл.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести