Од данас пријаве за туристичке ваучере на шалтерима пошта

БЕОГРАД: Пријаве грађана за коришћење ваучера за годишњи одмор у Србији могуће је поднети од данас на шалтерима Пошта Србије у целој земљи.
zlatar, jedan od vidikovaca
Фото: Дневник (Г. Маленовић)

Грађанима Србије на располагању је 400.000 нових ваучера које могу да искористе до 20. новембра ове године.

Изменама и допунама Уредбе о коришћењу ваучера проширена је могућност коришћења ваучера за смештај у угоститељским објектима у целој земљи без изузетка (до сада су били изузети Београд и Нови Сад), а повећан је лимит примања за радно ангажована лица, као и за ратне војне инвалиде и цивилне инвалиде рата са 60.000 на 70.000 динара.

Новина је и да је проширен обухват грађана који имају право на ваучере, на студенте првог, другог и трећег степена.

Студенти су у обавези да приликом подношења пријаве за доделу ваучера, приложе оригинал потврду високошколске установе о статусу студента првог, другог или трећег степена, за текућу школску годину, као и фотокопију прве, односно друге стране индекса, са сликом и личним подацима.

Српски туризам је због коронавируса у првих пет месеци ове године оштећен за око 300 милиона евра.

Процене су да би до краја године минус у том сектору могао да буде чак милијарду евра.

Коришћење ваучера је добровољно и угоститељи могу али не морају да се пријаве за примање вауцера, рекао је министар туризма Расим Љајић који је навео да ваучере тренутно прихвата више од 1.500 угоститељских објеката у земљи.

Недавно је у Привредној комори Србије одржан састанак надлежних са представницима хотелијера, угоститеља, туристичких агенција и превозника путника, о моделима помоћи овим гранама привреде.

Љајић је изразио уверење да ће се до наредног понедељка сачинити пакет помоћи иако држава неће моћи да испуни све захтеве.

Према речима министра, неки од тих захтева нису реални попут тога да се мораторијум на кредите продужи на шест месеци, а исплата минималаца запосленима за још три месеца, али ће се свакако, додаје, наћи неки модел помоћи.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести