Од Швајцарске 5 млн евра организацијама грађ. друштва

БЕОГРАД: Влада Швајцарске издвојила је око пет милиона евра за подршку организацијама грађанског друштва у Србији, како би се укључио што већи број грађана у процес доношења одлука.
svajcarska
Фото: Pixabay

Кроз програм "Заједно за активно грађанско друштво - АЦТ", око 100 организација грађанског друштва добиће у наредне четири године подршку за боље повезивање са грађанима, повећање грађанског активизма, унапређење сарадње са локалним самоуправа ради побољшања јавних услуга, веће умрежавање и ефиксаније деловање, саопштила је швајцарска Канцеларија за сарадњу.

Први конкурс биће расписан почетком наредне године, и то за све организације грађанског друштва које се баве темама од интереса за локалну заједницу, у областима као што су грађанска права, родна равноправност, маргинализоване групе, добра управа, праћење и спровођење закона и политика, социјална питања...

Осим за унапређење рада грађанских организација, овај програм ће давати и финансијска средства организацијама које би у сарадњи са локалним самоуправама требало да раде на пружању бољих услуга грађанима.

У Србији је тренутно регистровано око 33.000 различитих организација грађанског друштва.

Програм "Заједно за активно грађанско друштво - АЦТ“ заједнички спроводе швајцарска организација Хелветас и Грађанске иницијативе из Београда.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести