Одржан први састанак Радне групе за реформу Србијагаса

У Влади Србије данас је одржан први састанак Радне гупе ресорног министарства и директора Србијагаса Душана Бајатовића
Prvi sastanak Radne grupe za reformu Srbijagasa  Foto: Tanjug/video
Фото: Први састанак Радне групе за реформу Србијагаса  Фото: Танјуг/видео

БЕОГРАД: У Влади Србије данас је одржан први састанак Радне гупе ресорног министарства и директора Србијагаса Душана Бајатовића, а државна секретарка у Министарству рударства и енергетике Јованка Атанацковић каже да је циљ реформе да гасна индустрија постане моћна, велика и јака и да доведе до боље, али и јефтиније услуге за грађане.

Она је Танјугу у Влади Србије рекла да је тај састанак био увод у реализацију активности и закључака владе.

Навела је да је циљ да предузећа која се баве гасном индустријом, Србијагас, Транспортгас и Дистрибуцијагас, најпре функционишу у складу са Законом о енергетици и другим прописима, да имају лиценце у складу са законом и да раде тај посао као делатност од општег интереса што је, наглашава, најважније за грађане.

"Циљ је да гасна индустрија мора да крене напред, не може више да стоји у делу где нема лиценци, где обављају делатност нека друштва која нису сертификовани", рекла је Атанацковић.

То је, напомиње, обавеза не само по законима Србије, него и обавеза према Енергетској заједници због чега је, каже, Србија претпрела у последње време и одређене поступке пред Енергетском заједницом.

"То више није стање које треба да се толерише. Потпредседница владе (Зорана Михајловић) и њен тим раде на томе да се ово спроведе, да гасна индуистрија постане моћна, велика јака и да све оно што радимо треба да доведе до боље услуге за грађане, али и јефтиније услуге", каже Атанацковић.

Сматра да ће се кроз све врло јасне реформе које ће проћи Србијагас, Транспортгас и Дистрибуцијагас постићи циљ, а то су бољи услови снабдевања гаса и јефтинији гас за грађане

"Оно што је важно и што је порука са састанка за све је да нико не може томе да се противи, нико не може да спречи спровођење одлука влада и нико неће стати томе на пут", навела је Атанацковић и нагласила да одлуке владе морају да се поштују.

Каже да ће на следећи састанак директор Србијагаса и осталих предузећа из сектора доћи са својим сарадницима и да ће бити формирана радна група Владе која ће пратити реализацију планираних активности.

"Верујемо у то да ће све то бити спроведено. То је наш задатак, и то је наша обавеза као министарства које треба да води рачуна о енергетици. Крајње је време да се енергетска безбедност, и када је у питању гас, спроводе на начин који ће бити много бољи за наше грађане", закључила је Атанацковић.

Помоћник министарке енергетике задужен за нафту и гас Саша Стојановић рекао је за Тањуг да је за њега било изненађење да је Бајатовић на данашњи састанак дошао без својих сарадника, али је, каже, имао оправдање да се тренутно налазе у фази реализације и пуштања у рад Балканског тока.

"То јесте велики посао, имају доста активности које су везане за разговоре и преговоре са банкама. У том смислу се на неки начин није извинио, али је објаснио зашто није било могућнности да дође са сарадницима", каже Стојановић.

Стојановић је навео да је на даншњем састанку било речи о плану владе који је Србијагас добио пре неколико дана.

"На данашњем састанку продискутовали смо о самом плану, затражили су мало времена да га проуче. Доставиће, по договору са састанка, сараднике и представнике Србијагаса. Ово је порјекат и процес који захтева интеракцију и није га могуће једнострано спроводити", каже Стојановић.

Нагласио је да нико не мозе да одбије сповођење владиног плана и да је Бајатовић свестан да мора да се реализује одлука Владе.

"Доставиће у току дана представнике за радну групу владе која ће бити формирана идуће недеље, у којој ће бити и представници Републичке дирекције за имовину, катсатра, мнистарства привреде и финансија, Агенције за енергетику, свих оних институција које ће спровести и које су на различите начине из оквира својих овлашћења задужене да прате реализацију овог процеса", рекао је Стојановић.

Објаснио је да је процес реструктурирања веома сложен, и да сва тежина реализације у највећој мери лежи на пословодству и менаџменту Србијагаса.

"Они су ти који морају да спроведу овај план и они су ти који морају да изведу организацију људства у оквиру својих запослених у оквиру предузећа, са задужењима, како би могле да се спроведу активности које су предвиђене планом", рекао је Стојановић.

На састанку су се, каже, сагласили да нема пуно неслагања, и да ни представници Србијагаса немају негативних кометара у односу на тачке плана.

Оно што је била обавеза до краја ове године за Србијагас, наводи Стојановић, а што ће свакако бити урађено до прве половине јануара 2021. јесте усклађивање свих оснивачких аката Србијагаса са Законом о јавним предузећима и одлуком коју су донели 2017. али по њој нису поступили.

"То би требало да ураде почетком јануара", каже Стојановић и наводи да до следећег састанка представници Србијагаса треба да сагледају како ће спровести оно што се тиче доношења одлука Надзорног одбора о повећању оснивачког капитала у предузећу Транспортгас.

То ће, додаје, створити услови за сертификацију и у каснијој фази, а након добијања лиценци, преноса имовине у нову власничку структуру Транспортгаса.

"Рокови су неспорни. Нико од нас нема мандат ни ми, ни Србијагас, да доводи у питање одлуку и закључке владе. То је јасно свима и то је јасно било речено Бајатовићу и он је изашао са тим уверењем", каже Стојановић.

Навео је да се први пут данас срео са Бајатовићем и да су затражили да успоставе комуникацију која је примерена у односима које дефинишу закони о министарствима и о јавним предузећима како би се омогућило да се реше сви изазови које процес реструктурирања доноси са собом.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести