Одржана конститутивна седница Покрајинског савета за запошљавање

У великој сали Едукативног центра за обуке у професионалним и радним вештинама у Новом Саду одржана је конститутивна седница Покрајинског савета за запошљавање, којој је председавао покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић.
nacionalna sluzba za zaposljavanje 6
Фото: Dnevnik.rs

У овом радном телу налазе се чланови Покрајинске владе, представници синдиката, унија и организација, тачније сви релевантни социјални партнери чија је намера да се на најбољи могући начин, а сходно националној стратегији запошљавања, заједно са Националном и Покрајинском службом за запошљавање, креирају мере за стварање нових и одрживост постојећих радних места.

Акценат је стављен на угрожене, односно рањиве и теже запошљиве категорије становништва.

,,Конституисали смо Покрајински савет за запошљавање, што је веома важно зато што је то стручно тело које даје мишљење о свим мерама које доноси Покрајинска влада у области запошљавања. Порука ових сусрета јесте да заједно у овој тешкој ситуацији и за привреду и туризам, одговарамо на све изазове који су пред нама. Данас смо усвојили покрајински Акциони план запошљавања за 2021. Годину, који предвиђа 42 милиона динара које је Секретаријат определио за активне мере запошљавања у Војводини. Ту спадају програми самозапошљавања, запошљавања незапослених лица и јавни радови“, рекао је Иванишевић, додајући да су све активности Секретаријата за привреду и туризам усклађене са Националном службом за запошљавање, а самим тим и са Покрајинском службом. Он је навео да је идеја да сви који покрену свој бизнис на основу ових конкурса касније конкуришу и на остале јавне позиве Секретаријата и тиме развијају предузетнички дух и привредну делатност, што ће само по себи очувати радна места.

Конкурси Покрајинског секретаријата за привреду и туризам за област запошљавања предвиђени су за почетак маја. Директор Покрајинске службе за запошљавање Снежана Седлар истакла је задовољство због интензивирања сарадње са Покрајинским секретаријатом за привреду и туризам, као и са осталим социјалним партнерима, рекавши да је усвојен предлог Акционог плана у ком је и Покрајинска служба активно учествовала својом стручношћу и капацитетима.

,,Покрајински Акциони план запошљавања потпуно је усклађен са републичким, односно са новом Стратегијом запошљавања у Републици Србији за период од 2021. до 2026. године, док је републички Акциони план донет за период од 2021. до 2023. године. Основни циљ јесте одржање запошљивости, односно смањење стопе незапослености“, рекла је Седларова истакавши да је у Покрајинској служби за запошљавање у току чак дванаест конкурса.

Покрајински савет за запошљавање основан је као повремено радно тело Покрајинске владе, ради давања мишљења и препорука у вези са питањима од интереса за унапређење запошљавања у АП Војводини, и то о плановима запошљавања, програмима и мерама активне политике запошљавања, прописима из области запошљавања и другим питањима у тој области. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести