Око 400.000 газдинства ће лакше стизати до подстицаја

НОВИ САД: Развој еАграр платформе олакшаће регистрацију за око 400.000 активних газдинстава и подношење захтева за националне подстицаје пољопривредницима, и зато је развој те платформе један од главних приоритета на којима ће Савез за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у радити наредне две године.
e
Фото: naled.rs

Први резултати у развоју еАграра очекују се већ следеће године,рекао је на свечаној седници тог радног тела министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

Добили су, додао је министар, пројекат Светске банке који обухвата еАграр и чим буде формирана нова влада, почеће се с имплементацијом.

То значи да ће бити увезане све базе, а то ће, осим лакше регистрације и подношења захтева за субвенције, донети и бољу контролу усклађености с ветеринарским, фитосанитарним и стандардима заштите животне средине. Очекујемо да ће 1. јануара 2022. сви моћи да се региструју електронски, поручио је Недимовић.

На листи приоритета Савеза је и рад на измени прописа да би се олакшало донирање хране која по истеку рока почиње да губи квалитет, али није нужно покварена.

Трећина произведене хране на глобалном нивоу се баци, а процењује се да је у око десет одсто случајева узрок томе погрешно тумачење декларације, рекао је директор компаније „Млекопродукт” и новоизабрани председник Савеза за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у Андреј Беслаћ.

Како је додао, намирнице с ознаком „најбоље употребити до”, по истеку рока почињу да губе квалитет, али нису нужно покварене као оне с ознаком „употребити до”, као што су месо, риба и млеко. Зато је један од приоритета Савеза законско регулисање донације таквих производа да би се око 250.000 тона хране, колико се годишње баци, могло да користити за исхрану, поручио је.

Као највећи резултат рада Савеза издвојена је реформа ангажовања сезонских радника у пољопривреди и увођење електронске пријаве, захваљујући којој је око 50 одсот сезонаца у пољопривреди уведено у легалне токове и за њих је плаћено више од 400 милиона динара пореза и доприноса, док су трошкови за послодавце смањени 30 процената.


Ново руководство Савеза за храну и пољопривреду

Чланови Савеза за храну и пољопривреду изабрали су ново руководство. Наредне две године Савез ће водити Андреј Беслаћ, директор компаније „Млекопродукт”, док ће потпредседници у новом сазиву бити Андреа Радоњић, менаџер за јавне политике и регулаторне послове у компанији „Кока-Кола ХБЦ”, Тамара Пењић, извршна директорка индустрије меса „Карнекс” и Љиљана Радосављевић, менаџерка јавних политика, односа с владиним сектором и корпоративних комуникација у компанији „ПепсиКо”.


На седници је речено и да нова влада треба да реши процес усклађивања домаћих прописа из области безбедности и квалитета хране с европским законодавством да би олакшала трговину с Европском унијом. Увоз и извоз робе били би ефикаснији и када би се у Србији признавали резултати ЕУ лабораторија, као и када би се усагласила примена прописа из области декларисања хране у делу означавања земље порекла, што је сада додатни трошак за увознике и кочи пласман робе.

Савез за храну и пољопривреду основан је 2017. и залаже се за успостављање стабилног, предвидивог и одрживог пословног амбијента за компаније из сектора хране и пољопривреде. Тренутно окупља 46 чланова из редова привреде, локалних самоуправа и цивилних организација.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести