ОПЕК и Русија смањују производњу за још 500.000 барела

БЕЧ: Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници, с Русијом на челу, договорили су се на састанку у Бечу да смање производњу нафте за додатних 500.000 барела дневно.
burici nafta pixaby
Фото: pixabay.com

Новим споразумом, који је много већи него што су многи аналитичари предвиђали, група ОПЕК +, како се популарно назива овај савез с Русијом, укупно ће смањити производњу нафте за 1,7 милиона барела дневно, са садашњег нивоа од 1,2 милиона барела дневно.

Одлука, међутим, није била лака јер чланице ове енергетске алијансе не желе да препусте превелики део "колача" Сједињеним Државама, које настављају да повећавају пумпање нафте и да преплављују тржиште, преноси агенција АП.

Одлучили смо да смањимо производњу за 500.000 барела дневно током првог квартала следеће године, рекао је руски министар енергетике Александар Новак.

Новак је, како извештава Си-Ен-Би-Си, рекао на конференцији за новинаре да ће квота смањења производње за Москву износити 300 хиљада барела дневно током прва три месеца 2020.

Група ОПЕК + је такође саопштила да планира да поново размотри своју политику на састанку 5. и 6. марта идуће године.

На ову вест је северноморска нафте "брент" благо порасла тргујући се у поподневним сатима данас по цени од 63,43 долара, што је раст од око 0,1 одсто, док је америчка "лака" нафте WTI у паду за 0,2 процента на 58,34 долара.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести