Оптерећење за бројне фирме: И заштита од короне кошта

БЕОГРАД: Епидемиолошка ситуација са вирусом корона отежава пословање многим предузећима, а како додатни трошак сада имају и издатке за средства неопходна за поштовање епидемиолошких мера.
dezinfekcija, Dnevnik/Vanja Fifa
Фото: Дневник/В. Фифа

Фирме су дужне да радницима обезбеде маске, рукавице, неке обезбеђују и гориво за приватни превоз, дезинфекцију радног простора...а све то кошта.

Према подацима чланица Удружења за приватно обезбеђење и остале услужне делатности ПКС, фирме које се баве дезинфекцијом простора раде дезинфекцију по м3 простора, а прскање се врши до висине од 2,4 метра јер до те висине може да делује средство.

Препорука је да се простор дезинфикује минимум једном до два пута недељно, а цена по којој се ради дезинфекција простора је око 35 динара по кубном метру.

Власник фирма за производњу чарапа ''Панон'' у Врчину Милан Вукашиновић, каже да ова фирма која послује 27 година бележи пад производње и за 10 до 15 одсто због смањене продаје и повећања производних трошкови, не драстично, као и издвајања за заштитна средства.

Трошкови на дневном нивоу су као да имамо још једног запосленог, каже Вукашиновић за Танјуг и додаје да запошљавају 24 радника и истиче да је фирма искористила помоћ државе од три минималца, и напомиње да без тога не би могли да наставе да послују истим капацитетом.

Нисмо осетили драстичан, али ипак бележимо пад у потражњи. Када смо били у ванредном стању, продаја се драстично смањила, имамо онлајн продају, али то не може да замени класичну, каже Вукашиновић.

Истиче да ниједан запослени није био заражен корона вирусом, али да је тренутно један радник у самоизолацији јер је био у контакту са зараженом особом.

Фирма ''Панон'' производи чарапе за децу и одрасле, а извозе у Данску, Велику Британију и земље региона.

И фирма Медифарм пласт из Панчева која се већ више од две деценије бави производњом медицинско-фармацеутске амбалаже и снабдева апотеке, сусреће се са сличним проблемима.

Како каже њен власник Миодраг Грба, организовање рада у новонасталим оконостима захтева месечно издвајање у висини једне плате.

Толико по његовој рачуници месечно кошта дезинфиковање радионица, набавка маски и рукавице за запослене, гориво за њихов долазак на посао сопственим превозом због ризика у градском превозу...

Истиче да у радионици имају довољно простора да запослени могу да држе прописани размак како евентуално не би дошло до ширења вируса и каже да су запослили недавно још два нова радника па их сада има деветоро.

Грба додаје да је тешко наћи раднике, и да током летњих месеци неће бити лако организовати производњу због годишњих одмора, али је свестан да нису били угрожени као неки други сектори, јер су имајући у виду све околности имали већу потражњу током кризе.

Ми бисмо волели да радимо овако кад је нормално, не само кад је ванредна ситуација, каже Грба.
Наводи да је од велике помоћи у овако тешкој ситуацији била помоћ државе у исплати три минималца.

Пре недељу дана исплаћен је трећи последњи, а Грба каже да у наредном периоду неће бити лако, али да верује да ће се снаћи и изборити са тешком ситуацијом.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести