Орбовић: "Фијат" крши и закон и колективни уговор

БЕОГРАД: Председник Савеза самоталних синдиката Србије Љубисав Орбовић изјавио је данас да "Фијат", у вези са штрајком, крши закон и колективни уговор, додајући да је улога Владе у томе да се штрајкачи врате на посао, "јер је то сада питање вишег интереса".
Ljubisav Orbović  foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Гостујући у Дневнику РТС-а, Орбовић је рекао да је став руководства "Фијата" у Крагујевцу такав да они не преговарају са штрајкачима док су у штрајку.

"Наша законска регулатива је таква да су обе стране дужне да уђу у преговоре, а друга је да у колективном уговору стоји да је у року од пет дана од почетка штрајка ''Фијат'' дужан да уђе у преговоре. Очито да ''Фијат'' крши закон и оно што је потписано", истакао је Орбовић.

Он је напоменуо да су радници врло револтирани, нервозни, несигурни и траже да се преговори воде за време штрајка, а нико из "Фијата" их није удостојио ниједним потезом да разговарају.Услови рада су, каже, врло тешки, плате ниске, људи раде на неколико радних места."То је недопустиво. Држава дотира ''Фијат'' великим парама и све плате које се исплате су из одређених дотација", указао је Орбовић.

Он је објаснио да Влада у овој ситуацији може да буде неко ко ће да показује добру вољу да помогне јер је, истиче, ово питање између послодавца и синдиката у фирми."Улога Владе је да, уз поверење према држави, штрајкачи прекину штрајк, јер је то сада питање вишег интереса", нагласио је председник Савеза самосталних синдиката Србије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести