Орион телеком постаје закупац Државног дата центра

КРАГУЈЕВАЦ: Телекомуникациона компанија Орион телеком као комерцијални корисник сместиће опрему у Државни дата центар у Крагујевцу на основу уговора о закупу који су данас потписали директор Канцеларије за ИТ и еУправу Владе Србије Михаило Јовановић и директор Ориона Слободан Ђиновић.
orion
Фото: Printscreen

Државни дата центар у Крагујевцу је изграђен по највишим техничких стандардима тако да испуњава највише захтеве поузданости за класу 4 према ЕН 50600, са ”2Н” редундансом, што значи да сви битни системи који се односе на телекомуникационе везе, енергетско напајање, хлађење ИТ опреме и безбедност имају резерву, па је сигурност и непрекидност рада максимално обезбеђена, наводи се у саопштењу Канцеларије.

„Државни дата центар има посебан државни али и регионални значај, јер пружа прилику да се, осим подизања капацитета и унапређења квалитета еУправе Републике Србије, привуку и велики комерцијални корисници, као и да се одавде пружају услуге у региону“ изјавио је Јовановић.

Како се наводи у Државном дата центру у Крагујевцу биће смештена и прва државна платформа за вештачку интелигенцију (АИ) која ће бити на располагању држави, локалној самоуправи, али и универзитетима, научно-технолошким парковима и стартапима. Јовановић је навео да то значи да ће тај центар поред ИКТ инфраструктуре имати и АИ инфраструктуру за развој нашег дигиталног друштва, и да они који желе да се баве развојем ИТ производа неће морати да брину о инфраструктури, већ само о ономе што их директно занима - развојем софтвера и апликација.

Директор Орион телекома Ђиновић је изјавио да му је драго што је Орион телеком други комерцијални закупац капацитета Дата центра који је поставио нове технолошке стандарде не само у Србији већ и у региону.

Орион телеком је компанија која прати најновије технолошке промене и прилагођава им се, тако да сви наши корисници добију најбољу и најсигурнију услугу. Данашњи уговор се односи на примарни бацкуп са другим етинтетом. Драго нам је што је држава инвестирала у ИКТ инфраструктуру која је основа за следећу етапу развоја телехоусинг-а и цлоуд сервиса која ће чинити преко 80 процената ИКТ тржишта у будућности“, изјавио је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести