Основан савет ПКС за микро, мала и средња привредна друштва

Окосницу сваке развијене тржишне привреде чине микро, мала и средња привредна друштва. У Србији су она 99 одсто привредних субјеката, али њихов потенцијал још није добро искоришћен.
firma.jpg
Фото: pixabay.rs

То је био повод да Привредна комора Србије оснује Савет за микро, мала и средња привредна друштва да би се сектору мале привреде пружила додатна подршка за развијање потенцијала. По објашњењу саветнице председника Привредне коморе Србије Нермине Љубовић, преко новооснованог Савета ПКС отвара нови канал комуникације с привредницима да би у сарадњи с њима формулисао захтеве за унапређење привредног амбијента у Србији.

– Привредна комора Србије је до сада упутила државним органима 163 иницијативе привреде, од којих је 57 решено позитивно, док ће оне које нису решене бити поново послати и ПКС ће инсистирати на томе да добије одговоре – објаснила је Нермина Љубовић. – Најактуелније иницијативе, на којима тренутно радимо, јесу смањење оптерећења на зараде са садашња 63 процента на 49 у наредних пет година, смањење пореза на добит правних лица с 15 одсто на десет, измена Закона о раду којим би била онемогућена злоупотреба боловања, као и низ иницијатива за подстицаје за успешне, иновативне компаније и за извознике.

Помоћница министра привреде Катарина Јовановић Обрадовић оцењује да микро, мала и средња привредна друштва треба да се активно укључе у рад поменутог савета и кроз њега промовишу проблеме који су реални, ради побољшања пословног окружења.


Решавање проблема недостатка кадрова

Један од приоритета Савета је и решавање питања недостатка кадра и школовање у складу с потребама привреде, посебно у производном сектору, али и мотивација постојећих квалификованих радника да остану у фирми.


– Домет тог тела зависиће од ангажовања чланова – указала је Катарина Јовановић Обрадовић. – Рад Савета требало би да буде фокусиран на неколико ставки најважнијих за унапређење пословања. Државна управа лакше налази решења када ПКС помогне у припреми анализе и презентацији проблема.

Председник новоформираног Савета је Митар Николић из суботичког „Технокоопа”, а његова заменица Јована Јаковљевић Триван из „Нопал лукса” у Бачкој Паланци.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести