Отклоњене све препреке за изградњу Турског тока у Бугарској

СОФИЈА: Врховни административни суд у Бугарској је саопштио да је "ставио тачку" на спор око избора извођача радова на изградњи гасовода "Турски ток" преко територије Бугарске, чиме су отклоњене све препреке за реализацију тог пројекта, јавља бугарска агенција БТА.
Turski tok Antic u Istanbulu/Fonet
Фото: FoNet

Таква пресуда значи да су два извођача радова која су била у спору постигла договор око поделе учешћа у изградњи овог гасовода, додаје бугарска агенција. Подсећања ради, конзорцијум предвођен саудијским извођачем радова "Аркад инжењерингом" победио је у априлу на тендеру за изградњу гасовода у дужини од готово 500 км кроз Бугарску, али је бугарски оператор "Булгартрансгас" у мају саопштио да "Аркад" није доставио потпуну документацију у задатом року и да је дисквалификовао ту компанију.

Бугарски оператор је затим потписао уговор с другим понуђачем, компанијом "XD конзорцијумом за гасни развој и проширење у Бугарској", која је изабрана за новог извођача радова.

Компанија "Аркад" се жалила на одлуку "Булгартрансгаса" пред Комисијом за заштиту конкуренције и добила је спор у јуну.
Након тога је, међутим, уследила жалба конзорцијума XD у јулу на одлуку антимонополске комисије пред Врховним административним судом, наводи БТА и додаје да се очекивало да ће овај правни спор знатно одложити пројекат.

Бугарски портал "медиапоол.бг" је 4. септембра, цитирајући три неименована извора упозната са ситуацијом у владиним и гасним пословним круговима, пренео да су у току интензивни разговори између "Аркада" и XD око поделе учешћа у изградњи овог гасовода.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести