Отворен 45. међународни сајам грађевинарства

БЕОГРАД: Међународни сајам грађевинарства, 45. по реду, под слоганом „Будућност градимо сада“ отворен је у Београду, а у оквиру те манифестације до 20. априла представиће се више од 600 излагача из 27 земаља.
cigle, pixabay.com
Фото: pixabay.com

На отварању сајма, који се одржава од покровитељством Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, речено је да ће домаћи и страни грађевиснки произвођачи, дистрибутери и трговци опремом и материјалима, као и остали актери грађевинске индустрије представити своју понуду кроз све сегменте грађевинске делатности - истраживања и пројектовање, изградња и одржавање објеката, грађевинске машине, алате, материјале, као и остале системе градње.

Сајам је отворила државни секретар у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић истичући да се грађевинарство креће узлазном путањом као и да су реформе у том сектору дале важне резултате.

Пре реформе у сектору грађевинарства, та област је скоро била замрла, рекла је Дамњановић и подсетила да се и по неколико година чекало на грађевинску дозволу, а да се градило и мање километара аутопутева.

Она је навела да су реформе у области грађевинарства уредиле ову област и да сада она значајно утиче на раст БДП као и за запошљава значајан број људи.

Напоменула је да је електронска грађевинска дозвола била само почетак а да ћемо до краја године имати и потпуни е катастар.

Последње измене Закона о планирању и изградњи омогућиле су, како је указала, увођење елемената е управе у област просторног планирања и урбанизма, да ће тиме бити омогућено да се ти планови доносе у много краћим роковима.

Прошле године је према њеним речима, издато 20.000 грађевинских дозвола што је двоструко више у односу на 2015. годину.

Тренутно је како је додала, активно 40.000 градилишта, а да је у последње четири године изграђено и асфалтирано 300 километара аутопутева.

Навела је и да се интензивно ради на обнови железничке инфраструктуре и подсетила да је почео и нови инвестициони циклус од пет милијарди евра.

Влада се труди да створи услове како би наше фирме и предузећа, радници, произвођачи грађевинског материјала, имали добре услове да раде и граде. Зато вас позивам да сви заједно градимо јер морамо ићи само напред, закључила је Дамњановић.

В.д. председника Привредне коморе Београда Аца Поповић рекао је новинарима да је важно да се инвестициони  циклус искористи за суштински развој грађевинарства и да је јако важно да се капитални инфраструктурни објекти одржавају.

Има помака, а важно је овај инвестициони циклус искористити пре свега за развој домаћих грађевинских компања како би се могли одржавати сви објекти који се раде, навео је Поповић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести