Отворена друга фабрика Меи Та; Расте минималац од септембра

ОБРЕНОВАЦ: У Обреновцу је данас отворена нова, друга фабрика компаније Меи Та у коју је уложено 90 милиона евра, а министар финансија Синиша Мали каже да сада предстоји и борба за изградњу треће фабрике кинеско-француског инвеститора. 
Mei ta zaposlena/Tanjug/Filip Kraincanic
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић/Запослена у Меи Та

Меи Та је укупно у две фабрике у Обреновцу уложила 150 милиона евра, држава је уложила до 35 одсто од укупне инвестиције, а Мали је новинарима након обиласка нове фабрике рекао да у овом тренутку прва фабрика Меи Та запошљава 2.400 људи, друга још 400, а да јој недостаје још 1.000 радника. 

“У Обреновцу недостаје квалитетна радна снага, а пре само пар година стопа незапослености у Обреновцу била је једна од највиших”, каже Мали. 

Анализе су, наводи министар, показале да се субвенције које даје држава оваквим компанијама кроз плаћање пореза и доприноса на зараде исплате у року од годину до годину и по дана. 

Мали је навео да поруџбине за Меи Та расту. 

Фото: Ministar finansija Mali u Mei Ta/Tanjug/Filip Kraincanic

“И порше и БМВ и "тојота" и "мерцедес" и "форд", сви турбо пуњачи, а њихова годишња производња је три милона, иду у извоз са ознаком ''Made in Serbia''. Поносан сам на то”, каже Мали. 

Подсетио је да је 2016. на месту где је данас Меи Та била ливада и стара и напуштена фабрика, те навео да је сада на том месту један од најразвијених индустријских паркова у Србији и једна од најмодернијих фабрика за производњу турбине за аутомобиле. 

“Говоримо о трећој фабрици, о повећању плата, о задовољним запосленима, о више новца у локалном буџету”, рекао је Мали и навео да је презадовољан оним што је данас имао прилике да види у новој фабрици. 

Навео је да је Меи Та пример како се ствари и у Београду и целој Србији мењају на боље и какву корист могу да имају грађани Србије од инвеститора и инвестиција. 

Каже да локална самоуправа у Обреновцу има милијарду динара више прихода од доприноса за запослене, а да је минимална зарада у Меи Та око 600 евра нето, док многи запослени имају и знатно веће плате. 

Министар каже да се у Обреновцу никад више није градило него сада, да се за неколико месеци отвара и нови Коридор 11 од Обреновца до Чачка, завршава се мост преко Колубаре и Саве и повезује се део Коридор 11 са Коридором 10. 

Навео је да ће у Обреновцу бити изграђена и трафостаница од 30 мегавата како би Меи Та имала потпуно сигурно напајање.

У обиласку нове фабрике Меи Та са министром су били и градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић.

Од септембра знатно повећање минималне цене рада

„Минимална цена рада биће знатно повећана у септембру, а крајем године биће повећане и плате у јавном сектору и пензије, најавио је данас министар финансија Синиша Мали.

Он истиче и да је Србија за првих пет месеци привукла 17 одсто више страних директних инвестиција и новца у односу на исти период прошле године када је била рекордер у региону. 

Мали је новинарима рекао да је у првих пет месеци ове године опет забележен суфицит у државном буџету, те подсетио да је Србија прошле године са 3,5 милијарди евра страних директних иневстиција била апсолутни рекордер у регион. 

“Свака та цифра значи ново радно место, нови динар у буџет, нама даје могућност да повећавамо плате и пензије. Већ сада размишљамо о повећању минималне цене рада и очекујте значајно повећање минималне цене рада у септембру да би људи још боље живели и имали још веће плате”, каже Мали. 

Ако се одржи суфицити у буџету, Мали најављује још веће пензије и плате у јавном сектору.

“Реформе које је председник Александар Вучић започео 2014. показују резултате. Све смо бољи и бољи и зато су потребне нове Меи Те, још фабрика, реиндустријализација Србије”, рекао је Мали. 

На томе се, наводи, ради, и то није сан већ стварност. 

“Није лако и једноставно. Пуно тога треба још да се уради и да људи кроз повећање просечне плате осете и бољи квалитет живота”, поручује Мали. 

Најавио је да ће се ићи на повећање минималне цене рада, привлачење још већег броја инвеститора, значјано повећање плата крајем године и пензија за пензионере за које каже да су поднели највећи терет реформи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести