Отворено рекордних 17.000 нових радних места

У најновијем извештају ИБМ-а „Global Location Trend 2017” наводи се да је Србија светски лидер по броју отворених радних места у 2016. години  посматрано према броју становника.
погон
Фото: Илустрација

Такође, објашњавају у Развојној агенцији Србије, по критеријуму броја креираних нових радних места у односу на број пројеката чија реализација је започела у 2016. години, Србија је заузела пето место међу европским земљема, испред Мађарске, Чешке, Румуније, Француске и Пољске, као и 13. место међу осталим државама света.

По оцени вршиоца дужности директора Развојне агенције Србије Радоша Газдића, такав резултат последица је вишегодишњег рада, великих напора и одрицања, али и синхронизованог залагања свих релевантних институција, почев од Владе Србије, Министарства привреде, РАС-а, локалних самоуправа и потенцијалних инвеститора.

– До сада су најчешће наши врхунски спортисти у различитим дисциплинама радовали резулататима, сада смо и у дисциплини привлачења инвестиција у самом светском врху – рекао је Газдић. – Такав резултат Србију сигурно високо позиционира и у будућности на мапи инвеститора и много говори о посвећености и преданости људи који раде на инвестиционим пројектима у Влади и Развојној агенцији Србије.

У 2017. години реализовано 16 инвестиционих уговора и отворено 7.000 радних места

Прошле године су, кроз пројекте које спроводи Развојна агенција Србије, реализована 22 инвестициона уговора, која ће у наредном периоду донети око 240 милиона евра инвестиција и отворити више од 17.000 радних места, што је рекорд у последњој деценији. У току ове године, РАС је реализовао 16 уговора, који ће генерисати више од 154 милиона евра улагања и омогућити отварање 7.000 нових радних места.

Србија је у лане привукла 12 пута више гринфилд директних страних улагања него што би се очекивало за економију те величине. Број најављених пројеката прошле године био је 35 одсто већи него годину раније. Најчешћи  разлози за инвестирање у Србију су, по оцени РАС-а, првенствено политичка и економска стабилност, јединствени сет споразума о слободној трговини и то с ЕУ, САД, Царинском унијом Русије, Белорусије и Казахстана, ЕФТА, ЦЕФТА, Турском, као и тржиште од 1,2 милијарде потрошача производа Маде ин Сербиа, 14 слободних зона, пореске олакшице, повољна географска локација, образована, квалификована и конкуретна радна снага, конкурентни оперативни трошкови и друго.


Заинтересовано 50 инвеститора

Тренутно развојна агенција Србије ради с 50 потенцијалних инвеститора, чијом би одлуком да инвестирају у Србију биле реализоване инвестиције вредне око милијарду евра и донеле би 20.000 радних места. Највећи број пројеката је из аутомобилске индустрије, али је велико интересовање и за електронску и машинску индустрију, као и индустрију текстила и пољопривреду.


Сва је прилика да ће се добри прошлогодишњи резултати у привлачењеу страних инвеститора и отварању нових радних места наставити и током 2017. Наиме, по подацима НБС-а, у првој половини ове године странци су у Србију уложили 992 милиона евра, што је 12,2 одсто више него у истом лањском периоду. Очекује се да ће прилив страних директних инвестиција у 2017. години бити 1,7 милијарду евра, што би одржало њихово учешће у бруто домаћем производу од око пет процената и обезбедило пуну покривеност текућег дефицита платног биланса, оценили су у НБС-у.

У првој половини ове године странци су око 30 одсто уложеног капитала пласирали у изградњу нових погона прерађивачке индустрије, што наговештава двоцифрен раст извоза у овој години. По званичним статистичким подацима, у Србији послују 2.624 стране компаније, које запошљавају 198.797 радника. Оне чине три одсто укупног броја предузећа у Србији, а запошљавањем 198.797 радника оне у укупног броју запослених у овој држави учествују с 19,7 одсто.

Највише страних компанија има у сектору трговине и поправке моторних возила – 39,9 одсто, затим у прерађивачкој индустрији – 22,9 одсто, а има их и у стручним, научним, иновационим и техничким делатностима – 12,2 одсто.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести