Ове године откривене утаје пореза тешке сто милиона евра

Пореска полиција је за првих девет месеци ове године идентификовала 83 „фантом” и „перачка” предузећа, која представљају главне генераторе сиве економије.
utaja, tanjug
Фото: Tanjug

Надлежним тужилаштвима у Србији, Пореска управа, за девет месеци ове године поднела је 1.034 кривичне пријаве против 1.401 особе за учињених 1.378 кривичних дела.

Такође, поднета је 401 кривична пријава за недозвољен промет акцизних производа, недозвољено складиштење робе, недозвољену трговину и производњу, неовлашћено бављење одређеном делатношћу и кријумчарење.

Пореска управа од почетка ове године интезивно ради на сузбијању сиве економије у промету добара и услуга који се обавља рекламирањем и продајом путем интернета. За првих девет месеци привремено је одузела робу без документације о пореклу – жестока алкохолна пића, одевне предмете ексклузивних светских брендова, техничку робу и козметику у вредности од 71 милион динара. Против лица од којих је одузета та роба поднете су кривичне пријаве.

168 фантомских и перачких предузећа у 2018.

Пореска управа Србије саопштила је да је кривичним делима која су откривена у првих девет месеци ове године избегнут порез од 12,2 милијарде динара, што је чак 58,15 одсто – или 4,5 милијарде, више него у истом периоду лане, а ухапшено је 158 људи, што је такође два пута више него лане.

83 фантомска и перачка предузећа у првих девет месеци ове године

Ваља подсетити на то да је Пореска управа прошле године надлежним тужилаштвима поднела 1.339 кривичних пријава, од чега се на кривичне пријаве с обележјем сиве економисије односи 878, поднетих против 1.206 особа, што је представљало 65,57 одсто од укупног броја поднетих пријава. Од тога је 439 кривичних пријава поднето против 767 особа које су обављале промет и услуге на сивом тржишту. Лане је Пореска полиција идентификовала 168 перачких и фантомских предузећа, што је било готово 30 одсто више него у 2017. години. Лане су посебни ресурси Пореске управе били усмерени на откривање сложенијих пореских кривичних дела с елементима организованости, где се извршиоци удружују ради утаје пореза и стицања велике имовинске користи. Добра сарадња Пореске полиције са СБПОК-ом и Посебним одељењем МУП-а за сузбијање корупције лане је резултирала откривањем шест организованих криминалних група, при чему је утајен порез од 0,5 милијарди динара и остварена противноправна имовинска корист од две милијарде динара.


Ове године веће казне

Директорка Пореске управе Србије Драгана Марковић најавила је да ће ову годину обележити реформа те институције, да ће сузбијање сиве економије и даље остати један од приоритета и да привреду очекују пореске олакшице. Најавила је и да ће казнена политика за утају пореза бити много сторжа, као и нове пореске олакшице за привреднике који започињу посао у области иновација, и то у виду такозваног пореског кредита, док потпуно ослобађање од пореза на зараде и доприносе могу да очекују новоосноване фирме с примањима која не прелазе 37.000 динара.


Пореска полиција је од јануара до краја септембра ове године, у координацији с другим државним органима, одузела више од 10.528 килограма резаног дувана, 9.117 килограма дувана у листу, 520.468 паклица цигарета, 103.249 комада ручно прављених цигарета, 20.866 литара алкохолних пића, 22.861 литар нафте и нафтних деривата и 55,85 килограма кафе.

Лане су инспектори Сектора контроле Пореске управе утврдили новооткривене јавне приходе у укупном износу од готово 25 милијарди динара, што је било 159,35 одсто више него 2017. Код откривања нерегистрованих делатности утврђене су пореске обавезе у укупном износу од 203 милиона динара.

Борба за сузбијање сиве економије вођена је и контролом фискалних каса. Лане су неправилности у коришћењу фискалних каса откривене у 1.558 објеката, што је 37,2 одсто од прегледаних. За ову годину је најављена даља контрола евидентирања промета преко фискалне касе, али и радноправног статуса ангажованих радника.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести