Озваничено: Амазон купује Ем-Џи-Ем студио за 8,45 милијарди долара

ЊУЈОРК: Америчка компанија за е-трговину Амазон саопштила је данас да купује филмски студио МГМ за 8,45 милијарди долара, чиме ће стећи велику архиву филмова и тв емисија и заоштрити конкурентску утакмицу на стриминг тржишту, у којој предводе Нетфлик и "Дизни+".
amazon
Фото: pixabay.com

Филмска кућа "Метро Голдвин Мајер" (МГМ), основана 1924. године, која је дом франшизе Џејмс Бонд, поседује кабловски канал Епикс и продуцира популарне тв емисије, укључујући „Фарго“, „Викинзи" и друге, преноси Ројтерс.

Ово је друга највећа Амазонова аквизиција после преузимања компаније "Хоул Фудс Маркет (Whole Foods Market), коју је купио за 13,7 милијарди долара 2017. године.

Купопродајна цена Амазона за МГМ представља високу премију у односу на друге пристигле понуде. Цена је отприлике 37 пута већа од МГМ-ове процењене добити пре камата, пореза депрецијације и амортизације (EBITDA) за 2021. годину.

Ово је најновији у низу споразума о преузимањима и спајањима у америчкој медијској индустрији. Амерички телекомуникациона конгломерат АТ&Т и Дискавери су, наиме, најавили 17. маја да ће спојити своје медијске компаније, које обухватају ХГТВ, ЦНН, Фуд Нетворк (Food Network) и ХБО, подсећа британска агенција.

Амазон је у априлу известио о четвртом узастопном рекордном кварталном профиту и похвалио се да има више од 200 милиона претплатника за свој Прајм Видео сервис.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести