Пад БДП Србије око један одсто, најбољи у Европи

БЕОГРАД: Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је Србија имала пад БДП-а око један одсто у 2020. години, да ће се прецизна цифра знати тек када се скупе сви резултати, али да ћемо свакако по томе имати најбољи резултат у Европи.
ekonomija Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Мали је, одговарајући на питања новинара у влади, рекао да ће гарантна шема коју ће обезбедити америчка Међународна финансијска корпорација (ДФЦ) бити усмерена на подршку микро, малим и средњим предузећима, а која су у свакој земљи основ развоја.

"Постојећа гарантна шема коју је реализовала наша држава спасила је стотине хиљада радних места, 23.000 предузећа је искористило ту шему у којој држава гранатује за кредите пословних банака, због чега је и одобрено толико кредита за привреду", навео је Мали.

Каже да ће ДФЦ обезбедити још милијарду долара за гарантну шему која ће бити не само за ликвидност српским предузећима него и за нове инвестиције и технологије, што ће допринети даљем развоју Србије.

Министар је подсетио да је стопа незапослености у трећем кварталу прошле године била девет одсто, што говори да су сачувана радна места, али и производни капацитети наше привреде.

Мали је рекао да ће, као што је и обећано, држава за пар недеље односно до Сретења 15. фебруара донети нови пакет мера за додатну подршку српској привреди и најугроженијим секторима.

"Држава је све плаћала на време. Ниједну своју инвестицију није зауставила и до краја године имаћемо у изградњи укупно шест аутопутева. Овог месеца је повећан минималац, плате, пензије, почела је масовна вакцинација...Па која је то земља у Европи све то урадила", запитао је Мали.

То је слика једне другачије и успешније Србије која зна како да се избори са кризом, нагласио је Мали.

Истиче да су јавне финансије наше земље потпуно стабилне, да је јавни дуг под котнролом и да држава има новца.

"Међудржавни споразум који је данас потписан са Владом САД је велики сигнал - дођите инвестирајте у Србију. Боримо се за радна места и сходно томе за већи животни стандард грађана", нагласио је Мали.

Додаје да је Србија избегла најцрњи сценарио који је погодио многе западне земље када је велики број људи остао без посла због корона кризе.

"Најважнија ствар је масовна вакцинација, то је кључна ствар за економски развој", поручио је Мали.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести