Пад запослености у Немачкој после 14 година

БЕРЛИН: Протекла година обележена пандемијом и мерама ограничења узела је данак и броју радних места у Немачкој.
r
Фото: Pixabay.com

Осим изгубљених послова, близу два милиона људи је на такозваном скраћеном раду и у неизвесности.

Током 2020, у Немачкој годишњи просек броја запослених износио 44,8 милиона, показује прелиминарна рачуница Завода за статистику. То значи да је било 477.000 мање запослених него 2019. године, што је пад од 1,1 одсто, пише Дојче веле (DW).

„Тиме се током корона кризе окончао раст запослености који је трајао 14 година, чак и током глобалне економске и финансијске кризе 2008. и 2009. године“, саопштили су статистичари.

Највећи пад броја запослених је очекивано у сектору услуга (281.000), у који се убрајају трговина, превоз и угоститељство.

Током прошле године су углавном нестајала радна места која нису била с уговором о сталном запослењу. Насупрот томе, радна места на неодређено време су мање-више очувана премда су фирме масовно подносиле држави захтев за такозвани скраћени рад због удара кризе. Та врста рада подразумева да су запослени ангажовани мало или не раде уопште, а држава исплаћује око две трећине зараде.

Институт за економска истраживања (ИФО), закључује на основу анкете међу послодавцима да је број људи на скраћеном раду у децембру износио 1,95 милиона након 1,98 милиона у новембру.

„Иза фасаде стабилности крију се велика померања. Скраћени рад се смањује у свим индустријским браншама, док се повећава у трговини и угоститељству који су посебно погођени актуелним локдауном", навео је Себастијан Линк, стручњак за тржиште рада у ИФО-у.

У угоститељству је у децембру 414.000 људи било пријављено са скраћеним радним временом, након 374.000 у новембру. То значи да 39 одсто запослених није радило уобичајено у тој делатности. Од новембра су у Немачкој затворени ресторани и кафићи, дозвољена је само испорука хране или продаја „за понети“.

По свему судећи, локдаун ће бити настављен и након следећег понедељка, 11. јануара, до када трају садашње мере, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести