Панчево постаје мали српски Холивуд

НОВИ САД: Све више страних филмова, али и домаћих, снима се у Србији.
studio kamera
Фото: pixabay.com

Од сваког уложеног евра привреди Србије враћа се шест, а у буyет државе два евра, док је на снимању филмова свакодневно ангажовано од 150 до 550 наших држављана.

Захваљујући подстицајима државе за аудио-визуелну производњу, уведеним 2016.године, и потребе за уређеним филмским студијима који би пружали подршку страним и домаћим филмаyијама из године у годину су све веће.

Неке домаће и стране фирме су у томе пропознале могућност добре зараде и најавиле изградњу нових филмских студија. Тако је фирма „Фирефлy” из Београда Граду Панчеву доставило писмо о намерама у којем наводи детаље планиране инвестиције у изградњу филмског града на простору недалеко од старог бувљака на Баваништанском путу у зони Хиподрома.

У писму о намерама та фирма навела је да је већ купила градски плац за 54,1 милиона динара, на којем планира да уложи 5,8 милиона евра за изградњу три филмска студија с пратећим објектима, чија ће површина бити око 12.000 квадратних метара. У студијима ће бити 22 стално запослена, док ће бити ангажовано још 70 лица, а број привремено ангажованих биће и до 2.000.

Градско веће Панчева је предложило одборницима Скупштине града да донесу одлуку којом се утврђује да је тај пројекат од посебног значаја за Панчево. Наиме, Градско веће је оценило да би изграђени филмски град унапредио туризам, културу и допринео промоцији самог Панчева, али и створио услове за подстицање развојних приорирета и привлачње улагања, успостављање стандарда повољног пословног окружења.


Лане приход од страних продукција 35,3 милиона евра

Прошле године, Чешка је остварила приход од 200 милиона евра од страних продукција, док је у Србији та цифра била 35,3 милиона. Од 2016. до прошле године, у Србији су филмове снимале продукције из САД, Шведске, Израела, Канаде, Француске, Турске, Грчке, Словеније, Велике Британије, Индије, Кине, Норвешке, Русије, Саудијске Арабије и других држава.


Недавно је министар рударства и енергетике у Влади Србије Александар Антић у Санкт Петербугу потписао Споразум о разумевању и сарадњи који предвиђа могућност отварања филмског студија у Београду, у којем би посао требало да добије 150 младих људи.

Отварањем нових филмских студија у Панчеву и Београду, Србија повећава шансу да у филмској индустрији постане лидер у региону. Да би се то постигло, Национална служба за запошљавање је од краја прошле године почела да организује обуку за поједина занимања из филмске индустрије. Организују се бесплатне обуке за занимања у области филма и филмске индустрије, као што су техничар у сектору камере, техничар расвете, сценски техничар, књиговођа у филмској индустрији. Обуку је у марту ове године завршило 13 незапослених лица која су оспособљна за послове техничара расвете. Београдска филијала НСЗ-а завршила је обуке за сценске техничаре и техничаре камере, техничаре специјалних ефеката и књиговође у тој бранши.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести