Пандемија убрзала иновације на пољу тржишта рада

БЕОГРАД: Пандемија је умногоме убрзала иновативне процесе на пољу тржишта рада и допринела да менадзмент измени и прилагоди своје стратешко пословање новим условима, оцењено је на данашњој конференцији о утицају пандемије на пословање и променама насталим на тржишту рада.
korona kompjuter zoom
Фото: Pixabay.com

Панел "Нови стратешки трендови" одржан је у оквиру завршне конференције едукативног програма за менадзере и предузетнике "Академија", који је Асоцијација менаџера Србије покренула у априлу месецу.

На панелу одржаном у београдском хотелу "Метропол" изложене су иновације спроведене у области менаџмента, као и проблеми и новине које је претрпело тржиште рада у Србији током пандемије, како би се утврдили нови стратешки трендови неопходни за даљи напредак овог сектора.

Говорећи о новим трендовима на тржишту рада, председник Српске асоцијације менаџера Драгољуб Дамљановић рекао је Танјугу да је тржиште рада претрпело велике измене од прошле године и истакао да је пандемија утицала на то да људи сада чешће мењају послове него што су то чинили раније.

Такође је истакао и људи имају више могућности да се опробају у различтим браншама и онлајн пословању, комбинујући рад од куће и канцеларије.

Објаснио је да је и менаџерски сектор претрпео велике промене и да је ситуација драстично другачија него што је била у периоду од пре до десет година.

"Пирамидална организација и управљање са позиције менаџера и руководиоца, само по себи, нема више смисла, јер менаџери поред познавања свог бизниса, морају да буду упознати са социолошким моментима запослених и групе", казао је Дамљановић.

Менаџери у новим околностима, тврди председник асоцијације, морају да овладају социолошким вештинама, како би управљали на добар и ефикасан начин својим тимовима.

Он је рекао да се овај тренд посебно показао важним у систему рада на даљину, где руководилац мора да осети када тим успорава или има проблеме, као и да има разумевања за изазове са којима су запослени суочавају у новим околностима.

Навео је да иновативно што многе фирме напуштају пирамидалну организацију и прелазе на "матрикс" систем, где постоји организација појединачним по пројектима и где у једном тренутку има више шефова по различитим основама.

"Менаџери морају да буду лидери и да их људи следе. Морају им представити идеју и визију и остваре стратегију за остварење исте у посебним околностима", казао је он и истакао да је мотивација запослених неопходна као би резултати били видљиви.

Када је у питању улагање у нови стручни кадар, Дамљановић каже да је током прошле године тржиште рада претрпело фазу прилагођавања и усвајања система рада на даљну и додаје да је сада потребно да се сваком запосленом обезбеди техничко и лично усавршавање, тако да улагања у нови стручни кадар тренутно нема.

Председник ИО Генерали осигурања Драган Филиповић рекао је за Танјуг да се тржиште рада променило на глобалном нивоу и да је примећен тренд запошљавања ИТ стручњака, не само у тој струци, већ и у областима које се тичу иновација и развоја.

Он је додао да је примећено и да људи напуштају послове у развијеним компанијама само зато што не могу да поднесу да не иду у канцеларије и не могу да се прилагоде новом систему рада од куће.

Навео је да је продаја претрпела највише промена на пољу пословања током пандемије, али да је електронска трговина зато доживела експанзију.

Закључио је да је пандемија убрзала иновативне процсе на тржишту рада и у стратегијама менаџмента.

Едукативни програм "Академија" први пут је одржан у Србији ове године, а након додељено је 26 диплома менаџерима, полазницима овог пројекта.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести