Папирне фактуре 2021. одлазе у историју

БЕОГРАД:  Електронске фактуре требало би да од половине 2021. године буду уведене у Србији и то ће бити још један корак ка дигитализацији пословања који ће фирмама олакшати свакодневни рад, сматрају саговорници Танјуга.
online placanje, pixabay.com
Фото: pixabay.com

Електонске фактуре ће, кажу, унети поприлично велике промене на нивоу целе привреде, јер ће папирне фактуре отићи у историју.Нови закон о рачуноводству који ће увести појам електронске фактуре требало би до краја године да буде усвојен у Скупштини Србије, а до недавно је његов нацт био у јавној расправи.

"Тим законом, ако буде усвојен на начин како је предвиђено, електронске фактуре ће ући у наш пословни систем од половине 2021. године", рекао је за Тањуг председник Одбора Групације рачуноводствених послова ПКС Александар Васић.Навео је да сваки корак ка дигитализацији пословања доноси велико олакшање привреди, наравно, додаје, уз претпоставку да се он на прави начин примени.

Увођење електронских фактура, објашњава Васић, допринеће да и сама израда и слање фактура буде једноставније."Самим тим папирне фактуре одлазе у историју, доћи ће до значајног смањења трошкова и у администрирању и у архивирању и чувању тих докумената", рекао је Васић.

Навео је да ће државни органи кроз поступак издавања фактура у електронском облику имати и бољи увид у пословање привредних субјеката па се очекује и већа фискална дисциплина.Како је рекао, сваки корак ка дигиталној трансформацији доводи до одређеног побољшања у пословању, па ће тако рачуновође свакако дигитализацијом имати мање обавеза које се тичу мануелног уноса података, односно преноса података из папирног облика у рачуноводствене софвере.

"Оно што је рачуноводство данас то сигурно неће бити у неком наредном периоду", рекао је Васић и додао да ће рачуновође морати да буду спремне за дигитализацију и да своје пословање више усмере ка пружању услуга у области рачуноводственог, финансијског и пореског саветовања и анализама.

Навео је да ће свакако постојати прелазни период за увођење електорнских фактура, те да већ данас привредни субјекти који послују са великим системима примењују систем електронских фактура.Порески саветник Милан Трбојевић каже да ће електронске фактуре бити поприлично велика промена на нивоу целе привреде.

"Папир би требало потпуно да изађе из употребе, а највише је коришћен при креирању фактура", рекао је Трбојевић за Танјуг.Навео је да ће фирме након усвајања закона имати годину и по дана да се прилагоде и промене своју пословну политику."Када се усвоји закон видећемо да ли ће се неким подзаконским актима дефинисати на који начин ће се тачно размењивати електронске фактуре, да ли мора да се користи неки специјализовани софтвер или не, да ли се може слати путем мејла или слично", навео је Трбојевић.

Каже да су електронске фактуре значајна промена која би требало да допринесе бржој и јефтинијој размени фактура и бржој комуникацији коришћењем савремених технологија.Оно што је, наводи Трбојевић, јако значајно за рачуновође и за све фирме је да ће сам процес складиштења бити много јефтинији

"Постоје примери великих фирми које имају комплетна складишта, стотине квадрата где складиште своју документацију. Сада ће то бити искључиво електронски, односно онлајн тако да ће бити потребан једна мали хард диск и то ће бити више него довољно да складиште комплетно своје пословање",каже Трбојевић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести