Печат тешко иде у пензију

Нови Закон о привредним друштвима Србије примењује се већ готово два месеца, а једна од битних новина коју је донео је избацивање печата.
pecat pixbay.
Фото: pixabay

Од 1. октобра привредници могу пријавити све институције које им траже да документа овере старим мастиљавим печатом. Укидање печата, за сада, важи само за привреду, док ће још извесно време остати у употреби у државној управи, мада му и ту истиче време...

Надлежни пажљиво прате како иде пословна комуникација без печата и како се нови закон

примењује. Странкама је на располагању имејл-адреса ukidanje.pecata@gov.rs. Ту се могу пожалити на све који од њих траже да још увек документа печатирају и доносе их носе на шалтере.

На адресу Канцеларије за електронску управу стигло је 200 притужби везаних за захтеве за печат

Директор Канцеларије за ИТ и електронску управу Михаило Јовановић каже да им је пристигло око 200 мејлова, односно 70 примедби, јер су многи указивали на исти проблем.

– Још раније смо обавестили институције о томе да треба укинути печат те да је зато неопходно да све обрасце прилагоде Закону о привредним друштвима – каже директор Канцеларије за ИТ и е-Управу Михаило Јовановић. – Међутим, нису сви тако поступили. Притужбе су стигле на рад Националне службе за запошљавање, где на формулару за пријаву потреба за запошљавањем још увек стоји видљиво место за печат. Жалби је било и на образац за обрачун накнада и зарада, где се такође тражи тај симбол администрирања.


На реду архиве

Након што се склони печат, на реду ће бити електронско архивирање. Закон о томе би требало да буде усвојен ове годне, а да примена почне у 2019.

Модернизацију управе у Србији помаже Британија. Та земља, која ускор излази из ЕУ, одвојила је 5,2 милиона евра за развој електронске управе у Србији. Британци су тако постали највећи донатори за модернизацију управе, а новац је обезбеђен из Фонда за добру управу те земље. Резултата, ето, већ има. Тиме ће се, осим времена и новца, спасти и шуме јер ће бити мање папира.


– Усвајањем Закона о привредним друштвима ван снаге су стваљене одредбе десет закона и 107 других аката у којима се тражио печат – каже председник Савета за е-Управу у Националној алијанси за локални економски развој Жељко Томић. – Неопходно је да се у наредном периоду то учини код још 22 закона те да се код пратећих подзаконских аката избаце бирократски захтеви. Ту мислим на разне фото-копије оригинала, подношења доказа о уплати…

Благодети укидања печата виде и у струковним удружењима.

– Укидање печата се показало као веома добар потез, посебно код фактура, где је сада комуникација бржа и једноставнија а да се при томе баш ништа није изгубило на квалитету и сигурности – каже Јован Беара из Удружења војвођанских рачуноводствених агенција. – Било би добро да и државна управа што пре пређе на беспечатни рад. Посебно би било добро да то почну да примењују порески органи код исправки и прокњижавања. Наравно, та новина ће и те како бити од користи и код комуникације са другим органима државне управе. Што пре то боље.

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести