Пекез: Инвестиције из Јапана у Србији постају све крупније

БЕОГРАД: У Инђији је крајем прошле године постављен камен темељац за изградњу јапанске фабрике за производњу гума "Тојо тајерс", чија је вредност 382 милиона евра, а Горан Пекез, председник Одбора директора Јапанске пословне алијансе у Србији, рекао је да инвестиције фирми из Јапана "постају све крупније".
t
Фото: ФоНет/кабинет председника/Инстаграм

Све озбиљније јапанске инвестиције у Србији знак су да компаније из Јапана Србију виде као "стабилну и сигурну земљу", наводе из Јапанске пословне алијансе у Србији, пренео је РТС.

Горан Пекез је навео је да је изградња фабрике "Тојо тајерс" у Инђији значајна инвестиција.

Тренутно имамо 45 чланова. То још не звучи претерано много, али је далеко већи број него када смо почињали да радимо у нашим компанијама када су се јапански инвеститори могли пребројати на прсте једне руке, рекао је Пекез yа РТС.

Додао је да је тренд позитиван захваљујући положају Србије, економским условима и због повезаности наше земље са важним тржиштима.

Фабрике и производни погони који се направе у Србији могу снабдевати тржиште Русије, Турске, Европске уније, истакао је Пекез.

Најављено је и да ће јапанска компанија "Нидек" уложити 1,9 милијарди долара у изградњу фабрике мотора у Србији.

Роберт Лукић, члан Одбора директора Јапанске пословне алијансе, навео је да је Јапан земља која у односу на друштвени производ улаже највише новца у развој и истраживање.

Инвестиције које долазе из Јапана јесу инвестиције високе технологије. То није класичан офшор јефтиних радних места. Посебно знајући какви су Јапанци, по њиховом начину понашања и пословања, они су врло опрезни. Не треба никако потценити сигнални ефекат јапанских инвестиција. Они се јако дуго премишљају, не доносе лако одлуке о инвестицијама, а када је донесу, то је сигнал за друге инвеститоре да је ово земља која је стабилна и сигурна, казао је Роберт Лукић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести