Петкова: Бугарска ће градити Турски ток

СОФИЈА: Бугарска министарка енергетике Теменушка Петкова изјавила је да ће Бугарска градити гасовод "Турски ток".
turski tok
Фото: Youtube Printscreen

Она је у интервјуу за Бугарски национални радио објаснила да је та процедура у складу са европским правилима и да је циљ да Бугарска задржи кључну позицију на гасној мапи Европе. 

"Тест тржишта је спроведен и откупљено је 100 одсто улазног и излазног капацитета гасовода", изјавила је министарка.

Након успешног тржишног теста, бугарска компанија "Булгартрансгас" донела је 31. јануара коначну одлуку о инвестирању у пројекат изградње гасовода "Турски ток", којим ће се транспортовати руски гас од бугарске границе са Турском до Србије.

Мађарска спремна да се придружи Турском току преко Србије

Будимпешта је спремна да се придружи гасоводу "Турски ток" за снадбевање руским гасом, изјавио је данас новинарима мађарски амбасадор у Русији, Норберт Конкои.

"Мађарска је заинтересована за диверзификацију гасних праваца. Данас, руски гас стиже у Мађарску са истока, али смо заинтересовани и за снабдевање гасом са југа (преко Турског тока)", рекао је мађарски дипломата, а преноси агенција Тас с.

"Ако се изграде бугарски и српски делови гасовода, Мађарска је спремна за пријем гаса", додао је Конкои, напомињући да је инфраструктура у његовој земљи завршена.

Секретаријат Енергетске заједнице (ЕЗ) из Беча је дан касније дао мишљење да Србија може да се прукључи "Турском току" под извесним условима које земља треба да испуни. 

Како тумаче експерти из ове области, ЕЗ је мишљења да Србија у одређеном проценту мора да омогући и трећим компанијама да тргују гасом и транспортују гас преко овог гасовода, чиме би се искључио монопол "Србијагаса" и "Гаспрома", без обзира на то што Руси и Срби плаћају градњу и допремају гас.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести