Петровић (ФС С): Нова фискална правила до краја године

БЕОГРАД: Председник Фискалног савета Србије Павле Петровић изјавио је данас да би до краја године могла да се уведу нова фискална правила, наводећи да постоје индиције да је Министарство финансија спремно да о томе разговара.
spisi, tanjug
Фото: Tanjug/O.Toskić, ilustracija

Петровић је у Скупштини Србије рекао да је Фискални савет већ предлагао да се нова фискална правила модификују и законом уреде, а њих би, каже, чинила два стуба - ниски дефицит и јавни дуг.

Према његовим речима, низак државни дефицит је достижан, јер је сада, захваљујући успешној консолидацији, структурно уравнотежен.

“С озбиром да је то тако и ове године, имаћемо избалансирани буџет или мали суфицит. Било би добро да се постојеће стање стави у закон и да се направи чвршћом обавезом владе и државе”, навео је Петровић представљајући у парламенту извештај Фискалног савета за 2018. годину.

Он је додао да је јавни дуг Србије сада 51 одсто БДП-а и предвиђања су да ће у наредним годинама “наставити да пада” на између 45 и 50 одсто, а онда и испод 45 одсто, указујући да би тај максимални дуг требало да се такође реафирмише.

Како каже, то би била два темеља која би обезбеђивала да будућа фискална политика буде под контролом и да буде здрава.

“То утиче на кредитни рејтинг земље, каматне стопе, привредни раст и живот грађана, јер имате стабилну привреду без инфлације. Постоје индиције да би Министарство финансија хтело да дискутује о тим предлозима и надамо се да би до краја године та нова фискална правила могла да се уведу”, истакао је Петровић.

Он је рекао да у области инфраструктуре и заштите животне средине није планирано довољно инвестиција за 2019. годину, будући да оне представљају услов за привредни раст, али, како каже, постоје најаве да ће се то догодити у 2020. години.

“То смо видели у фискалној стратегији владе коју анализирамо и ми то подржавамо”, рекао је Петровић и указао да је Влада Србије, први пут после 2011. године, сада послала фискалну стратегију коју у овом тренутку разматра ФС С и који ће дати своје мишљење.

Сматра да би због транспарентности, влада требало да усвоји буџет почетком новембра и да га пошаље у скупштину, па да тек онда уђе у скупштинску расправу, како би се усвојио до средине децембра.

“То до сада није чињено, и то је лоше. Сада постоје најаве да ће тај календар да се поштује, ми то снажно подржавамо и препоруцуцјемо и вама да у том правцу делујете”, поручио је Петровић посланицима.

Фискални савет Србије оценио је и да је замрзавање запошљавања у јавном сектору постало контрапродуктивно, јер делови јавног сектора не могу да раде ефикасно. Каже да је неопходна “флексибилнија” контрола, те да се направе потребе како би се видело реално стање.

Он додаје да постоји назнака да ће се од 2020.године увести флексибилнија контрола, што Саве подржава, а мишљења је и да се неоправдано одлажу платни разреди.

Петровић се осврнуо и не пензиони систем, рекавши да иде у добром правцу, али с непотребним закашњењем, јер је ФС С већ предлагао да се укине Закон о привременом умањењу пензија, као и да се пензије не усклађују дискреционо.

Подсетио је да је Фискални савет негативно оценио одредбу Закона о пензијско-инвалидском осигурању да влада и скупштина дискреционо одређују пензије, наводећи да се сада предлаже “швајцарска формула”, што Савет поздравља.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести