Петровић: Подстицати привредни раст новцем из буџета

БЕОГРАД: Председник Фискалног савета Павле Петровић оценио је данас да ће у буџету за наредну годину бити од 400 до 450 милиона евра које ће бити могуће користити за подстицање привредног раста у Србији.
fiskalni savet, tanjug rade prelic
Фото: Танјуг (Раде Прелић)

Петровић је на панелу о финансијским изгледима за Западни Балкан другог дана 7. Самита "ЕУ - југоисточна Европа о одрживом развоју за Балкан - Србија у водећој улози", рекао да се слаже са министром финансија Синишом Малим у вези тога да су финансије Србије стављене под контролу.

Међутим, Петровић је рекао да се не слаже са проценом Малог о привредном расту Србије, те је казао да Србија још значајно заостаје у привредном расту са упоредивим земљама.

"Имам једно слагање и једно не слагање са министром. Слагање се односи на то да су финансије Србије у ужем смислу стварно стављене под контролу, буџет је избалансиран. Моје неслагање је у погледу раста. Србија још значајно заостаје у привредном расту са упоредивим земљама", рекао је Петровић.

Ове године, каже, раст ће бити преко четири посто БДП-а колико је Фискални савет прогнозирао прошле године.

То је зато, наводи, што је ова година била добра за пољопривреднике и било је добро функционисање ЕПС-а.

Просек претходне године која је била лоша у сфери пољопривреде и ове године, каже Петровић, чини стварни раст, просек од 3,5 одсто.

"У поређењу са земљама централне и источне европе заостајемо за један процентни поен, јер оне расту негде око четири посто", каже Петровић.

Раст Србије мора да се повећа бар за један до два процентна поена да би се достигла, али и престигла централна и источна Европа. 

Средства која су расположива за подстицање раста, према процени Фискалног савета, износе 400 до 450 милиона евра.

"Она могу да се потроше за подстицање привредног раста. Половина тога би могло да се утроши за смањење пореза", сматра Петровић.

На тај начин могло би да се смањи фискално оптерећење рада са 63 посто, колико је сада, на 61 посто.

Преостала средстава би требало да се користе за повећање јавних инвестиција.

Раст мора да се повећа за 1 до 2 процентна поена да би достигли Централну и Источну Европу, и да буде преко тога.

Петровић каже да би, такође, требало средства да се утроше за инвестирање у заштиту животне средине, а улагање у тај сектор значајно утиче на привредни раст сваке земље.

Наводи да би у наредних 10 до 15 година у Србији било потребно уложити око 10 милијарди евра у сектор животне средине и запослити нове људе у министартву животне средине и повећати буџет тог министарства.

"Било би велика штета да се ова изузетна прилика у којој се налази Србија када се ствара фискални простор, то не искористи за привредни раст", закључио је Петровић на Самиту у организацији лондонског Економиста, цији је медијски партнер агенција Танјуг.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести