ПКС: Коначно брже решавање проблема привредника

БЕОГРАД: Привредна комора Србије, ради бржег и ефикаснијег решавања проблема привредника, припремиће иницијативу специјалном представнику ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга отворена питања на Западном Балкану Мирославу Лајчаку, како би била размотрена у оквиру дијалога Београда и Приштине, договорено је на састанку председника ПКС Марка Чадежа и представника компанија које послују на косовском тржишту са Лајчаком.

Са високим представником ЕУ договорена је интензивна сарадња ради проналажења најбољих решења која ће обезбедити неометано пословање компанија, саопштила је Привредна комора Србије.

"Добар пример и резултати које смо до сада имали у сарадњи двеју комора, као што је усаглашавање рада институција ради решавања отворених питања двеју пословних заједница, могу да буду модел и у овој фази разговора о нормализацији односа Београда и Приштине", указао је Марко Чадеж.

Према његовим речима, иницијатива Отворени Балкан је пут за решавање многих отворених питања и проблема привредника, укључујући и проблеме Београда и Приштине.

Лајчак је истакао да добра економска сарадња двеју пословних заједница подстиче раст и чува радна места, као и да обе стране морају да упоставе једнаке услове у пословању.

Представници домаћих компанија упознали су Лајчака са проблемима пласмана меса и млека на тржиште Косова због неусаглашености ветеринарских сертификата, навели проблеме који су настали због антидампинг мера Приштине на блокове и сточну храну, као и одбијања косовских царинских служби да царине нашу робу на чијој амбалажи се налази српски знак усаглашености ААА.

На састанку је било речи и о такси Приштине на увоз брашна од 0,4 цента по килограму, као и промету лековима и медицинским средствима са апекта комерцијалног пласмана и хуманитарне помоћи.

Произвођачи су указали и да је сувишна и неприхватљива обавеза истицања застава поред цена производа на рафовима, јер декларације производа већ само порекло.

Учествовали су представници компанија Кока кола/Бамби, Неопланта/Нелт, ДПС Клас, Нектар, Млекара Шабац, Младост Лесковац, Металац, Хемофарм, Фармалогист, и ФСХ Јабука.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести