ПКС: Пријаве за повољне кредите још у понедељак и уторак

БЕОГРАД: Почетници у пословању, предузетници, представници микро и малих привредних друштава још данас и сутра могу да конкуришу за "Програм промоције предузетништва и самозапошљавања“ и под повољним условима добију кредите за набавку опреме и обртних средстава.

Јавни позив је отворен до 31. децембра, пристигло је 395 пријава, што показује велику заинтересованост да се искористе ове погодности.

Укупна расположива средства за реализацију програма износе 300.000.000,00 динара, истакла је Тамара Дунђеровић, руководилац Центра за програме подршке привреди, микро, малим и средњим привредним друштвима Привредне коморе Србије.

Објашњава да су различита интересовања за улагања почев од производње хране и пића, обуће, одеће, намештаја, козметике, преко трговине, угоститељства, транспорта и консалтинга до ИТ и отварања стоматолошких ординација.

Највише заинтересованих је у Београду, Новом Саду, Ваљеву, Крушевцу, Нишу...

Подсећа да је ПКС организовала током новембра и децембра презентације Програма у седиштима регионалних комора, на којима је учествовало више од 500 заинтересованих, како би се привредници и будући предузетници што боље упознали са условима.

Програм промоције предузетништва и самозапошљавања усвојила је Влада Србије, а резултат је активности дефинисаних Меморандумом о сарадњи Владе Србије и Немачке развојне банке (KfW). Реализује га Канцеларија за управљање јавним улагањима, у сарадњи са Министарством привреде и Фондом за развој, уз стручну подршку Немачке развојне банке (KfW) и Привредне коморе Србије као партнера у имплементацији.

Програм обухвата све кључне аспекте подршке неопходне за успех старт ап пројеката - петодневну обуку за израду пословно - инвестиционог плана, повољне банкарске кредите код комерцијалних банака, партнера у пројекту, гаранцију за кредите, бесповратна средства (грант) корисницима који успешно отплате кредит у износу до 20 одсто укупног инвестиционог улагања које се финансира у оквиру Програма (максималан износ бесповратних средстава 360.000 динара).

Повољни банкарски кредити у максималном износу од 3.600.000 динара додељиваће се за финансирање инвестиција (набавку производне опреме, машина, постројења, садница, куповину или адаптацију пословног или производног простора), као и за обртна средства, уз повољне услове отплате и погодности у виду ниже каматне стопе која је фиксна у максималном износу од 5,99 одсто на годишњем нивоу.

Циљ програма подршке, у којем су за партнерске банке изабране Рајфајзен банка, Уникредит банка и Поштанска штедионица, јесте да допринесе стварању стимулативног амбијента за почетнике у пословању, унапређењу услова пословања у сектору ММСП и предузетништва, наводи се у саопштењу ПКС.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести