ПКС: Привредници да искористе помоћ Министарства финансија

Бојан Станић рекао да је у кризи са коронавирусом снабдевеност основним намирницама добра и позвао привреднике који имају губитке да искористе помоћ Министарства финансија

БЕОГРАД: Бојан Станић, директор Сектора за статистичке анализе, услуге и сервисе у Привредној комори Србије, истакао је данас да је у кризи са коронавирусом снабдевеност основним намирницама добра и позвао је привреднике који имају губитке да искористе помоћ Министарства финансија.

Станић је навео да је од почетка кризе до средине априла 955 привредних субјеката било у блокади, да је 1.500 фирми значајно морало да смањи производњу или је потпуно прекине, а да је око 125.000 радника због епидемије упућено на принудни одмор.

"Када говоримо о здравственој кризи изгледа да је најгоре иза нас. У наредне две недеље ће доћи до постепеног ''отварања'', слично као што се и ради у другим европским земљама", казао је Станић за Н1.

Он је рекао да ће ПКС решавати и у наредном периоду проблеме који се буду појавили, у сарадњи са Владом Србије, и поручује предузећима да ће и даље држава бити подршка за опоравак.

Да би остварили помоћ, како је навео Станић, привредници морају да отворе наменски рачун до 25. априла.

"Ту ће бити велика подршка Пореска управа. Оне фирме које имају само један рачун код једне банке, њима се то аутоматски отвара. Они који имају рачуне у више банака, морају да кажу у којој ће хтети да отворе тај рачун. Процедура је врло јасна, а детаљније информацје постоје на нашем сајту и већина привредних субјеката се већ пријавила", објашња Станић.

Он је позвао све заинтересоване привреднике да искористе кредите које је Министарство финансија понудило како би помогло умањивању ефеката кризе изазване коронавирусом.

Што се тиче потражње за основним животним намирницама за време празника, наводи да је снабдевеност добра и да има довољних количина основних намирница.

Каже да је на почетку кризе представљао проблем проток робе преко граница, а данас се роба креће уобичајено, с тим што постоје застоји на одређеним граничним прелазима.

"Код нас је пример гранични прелаз Батровци, на коме може да се деси вишечасовни застој, али генерално роба пролази. Што се тиче регионалне сарадње, ми смо припремили пројекат ''Зелених коридора'' у оквиру ког одређена добра која су неопходна за исхрану становништва имају приоритет у пресласку државних граница", додаје Станић.

Каже да су се компаније које су се обраћале Привредној комори јављале са техничким питањима, па су због учесталих питања објавили неколико брошура које су објављене на сајту ПКС.

Покривено је око 150 питања у тим брошурама. Постоји и контакт центар на броју 0800 808 809, преко интернет странице пкс.рс и мејл адреса цовид19@пкс.рс на коју се могу обратити привредници.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести