ПКС: Србија је регионални центар за америчке ИТ компаније

БЕОГРАД: Србија је технолошки хаб региона Западног Балкана (ЗБ), регионални центар за америчке ИТ компаније и лидер у развоју софтвера, вештачке интелигенције и паметних ИТ решења која се примењују у различитим секторима од финансија и енергетике до здравства и образовања, речено је на првој виртуелној конференцији „Virtual road show" о могућностима улагања САД у српску и економије ЗБ.

Из Привредне коморе Србије наводе да компаније попут Мајкософта и Ен- Си-Ара (НЦР) имају позитивна искуства у Србији, што је најбоља препорука новим америчким инвеститорима да улажу у српски ИТ сектор.

Како је истакнуто на скупу, размена услуга Србије и САД приближава се милијарди долара, док брзорастући и веома перспективан српски ИТ сектор, који запошљава више од 50.000 младих стручњака, представља одличну базу за развој аутсорсинг услуга и отварање развојних центара америчких, али и других европских и светских компанија.

"Нема боље вести за будућност српске и економије целог региона, од вести о интересовању више од стотину америчких високотехнолошких компанија, присутних на данашњем онлајн догађају. То говори о могућности сарадње са нашим ИКТ сектором и потенцијалима Србије као новог европског хаба у коме инвеститори из света не отварају само фабрике, већ у њега селе и своје развојне центре, рекао је Ненад Ðурђевић, саветник председника Привредне коморе Србије Ненад Ðурђевић на отварању конференције.

Додао је да су признати стручњаци, врхунска софтверска решења и производи, подстицаји за улагање истраживање, развој и иновације, само део великог пакета који је Србија представила и који су наш улог за нова пословна партнерства и у Србији, на отвореном Балкану и на великом америчком технолошком тржишту.

‘‘Однос САД и Србије јачи је него што је био годинама уназад и стално се побољшава а посебно сам поносан на нашу сарадњу у ИТ сектору. Србија је регионални лидер Западног Балкана у дигиталној трансформацији", изјавио је амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

Додао је да су улагања Србије у високо образовање учинила да млада, мотивисана и високообразована радна снага постане окосница српске трансформације у области дигиталне технологије.

“Трговински односи САД и Србије су разнолики, шире се, развијају и пружају вишеструке користи како за Западни Балкан тако и за регион Европе. Технолошки сектор у Србији је динамичан и расте а америчка технологија је у најбољој позицији да помогне Србији да изгради свој дигитални еко-систем”, истакао је заменик помоћника америчког министра трговине за Европу и Евроазију Дејвид Де Фалко.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић је навео да је ова конференција прва у низу планираних промотивних активности којима се приказују креативни потенцијали, иновативност и достигнућа наше ИКТ индустрије на америчком тржишту.

"Чињеница да америчке компаније у све већем броју препознају потенцијале српске ИКТ индустрије, уз рекордан раст извоза наших услуга у САД, довољно говори о томе да је Србија препозната као економски лидер који предводи регион ка бољој будућности“, рекао је он.

На виртуелном догађају на коме је учествовало више од 100 представника америчких компанија, пословних асоцијација и државних институција, представници Мајкрософта Србија, Владе Србије, Министарства трговине САД, Трговинског одељења Амбасаде САД у Србији и Развојне агенције Србије, истакнуто је да се Србија налази на 53. месту међу 131 економијом обухваћеном Глобалним индексом иновација (ГИИ), који рангира светске економије према њиховим иновационим капацитетима.

Такође, према истраживању Академије за дигитализацију Естоније, Србија је заузела 14. место међу 144 земље по развоју информационе безбедности, борби против високотехнолошког криминала и заштити података.

Фокус Србије је на дигиталној трансформацији, иновацијама и развоју креативних индустрија, што представља одскочну даску за јачање сарадње са америчким компанијама, сагласили су се учесници скупа.

САД су 20. спољнотрговнски партнер Србије. Укупна размена две земље за осам месеци ове године је износила 590 милиона америчких долара, што је за 12 одсто више у односу на исти период 2020. док је покривеност увоза извозом износила 88 одсто.

Први „Virtual road show“ организовали су Трговинско одељење амбасаде САД у Београду и Привредна комора Србије уз подршку амбасаде Србије у САД и Амбасаде САД у Београду.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести