ПКС: Српска храна на сајму у Москви

БЕОГРАД: Српска прехрамбена индустрија и ове године представиће се на сајму Продекспо у Москви, где ће од 12. до 16. априла, у организацији Привредне коморе Србије (ПКС) и Развојне агенције Србије, своју понуду и извозни потенцијал промовисати 11 домаћих компанија, саопштила је ПКС.
breskve
Фото: pixabay.com

На највећој изложби прехрамбене индустрије у Русији и Заједници независних држава (ЗНД), у оквиру Националног павиљона Србије производне програме и извозне капацитете представиће компаније Млекара Шабац, Млекара Уб, Имлек, Падинска Скела, Kарнекс Врбас, Индустрија меса Толопа, Бачка Топола, Масли, Лесковац, Златиборац, Београд, Итн Гроуп, Београд, Мастер Фрутс, Београд, Мамбиком Аграр, Београд, и Миракс Аграр Београд.

На сајму у Москви биће представљена понуда срмзнутог воћа и поврћа, млека и млечних производа, сухомеснатих-деликатесних производа, готових јела и паштета, као и сушеног воћа. Српски производ је цењен, препознат као квалитетан, традиционално има купце и велика је потражња. Тржиште Русије и ЗНД је огромно и треба у што већој мери искористити тај потенцијал. Привредна комора Србије и представништво у Москви интензивно раде на повезивању српских произвођача и руских купаца, рекао је Дејан Делић, директор Представништва ПКС у Москви.

Додаје да захваљујући јединственом, преференцијалном трговинском споразуму са Руском Федерацијом и бесцаринском извозу на тржиште од преко 144 милиона становника, српски производи су у старту конкурентнији у односу на друге, увозне производе.

У 2020. години Србија је највише извозила свеже јабуке, соју, сир, брескве и нектарине, храну за псе и мачке, саднице воћа, свеже јагоде, смрзнуто воће, малине и купине, а и поред свих отежавајућих околности услед пандемије ковид-19, српски извоз бележи позитивне резултате и раст од 5,2 одсто.

Продекспо сваке године посети око 70.000 посетилаца из преко 110 земаља. Ове године на сајму ће излагати 2.660 излагача из 73 земље света, додаје се у саопштeњу ПКС.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести