ПКС: Усклађеност пословања и етика сузбијају корупцију

БЕОГРАД: Када се погледа индекс перцепције корупције, видимо да се у земљама у региону креће од наранџасте до тамно црвене, изјавила је данас у Београду председница Европског института за усклађеност пословања и етику (ЕИЦЕ) Андријана Бергант и додала да корупција није само проблем у региону, већ генерално европски проблем.
pks/jutjub
Фото: Youtube Printscreen

На скупу о усклађености пословања и етике у Привредној комори Србије (ПКС), којем су присуствовали представници компанија из Србије, она је истакла да се корупција може смањити усклађивањем с принципима законитости и етике у пословању, и у јавном и приватном сектору.
"Сви волимо да радимо за етичне инститицује, и истраживања су показала да су тада људи ангажованији, што доприноси већој продуктивности рада", указала је Андријана Бергант.

Каже да земље у региону имају лош међународни углед, што ствара мање прилика за инвестиције и лошу пословну околину.
Као разлоге корупције у региону, Бергантова је навела то што земље још немају зрелу демократију, традиционално корпоративно управљање, али ни стабилну политичку околину, која мора да буде транспарентна и да пружа људима исте прилике под истим условима.
Она наводи да се корупција не препознаје само као мито, већ је заступљена и приликом запошљавања, јавних набавки...

"Као једно од решења видимо повезивање у региону у области усклађености пословања и етике, компаније у региону могу да размењују знања и да стварају методе како радити према међународним принципима и правилима", рекла је Андријана Бергант.
Каже да је циљ Европског института за усклађеност пословања и етику не само како доћи до законитих и етичних радњи институција и привредних субјеката, већ и како утицати на околину да она буде другачија и да промовише јачање интерних контрола.

Саветник председника ПКС-а Мирослав Милетић наводи да је циљ данашњег скупа да окупи представнике свих компанија из Србије које се баве темама усклађености пословања с прописима, правилима, директивама, стандардима квалитета, као и са кодексима пословне етике.
"На скупу су организације које то већ имају као посебну комплајнс функцију, али и компаније које то раде у више различитих сектора. Идеја је да их окупимо на једном месту да чују професионалце које већ деценију и више раде на овим пословима", навео је Милетић.

Каже да у томе предњаче банке, фармацеутске компаније, велике индустрије и представништва мултинационалних компанија, али и друге организације које ће временом надградтити своју организацију и усвојити комплајнс функцију.
Усклађеност пословања подиже углед компаније, каже Милетић, и додаје да то доприноси повећању извоза, подизању конкурентости, и оно најважније, смањењу корупције.

"Наша зеља је да за неколико година већина компанија у Србији има функцију усклађености пословања, пре свега на добробит њиховог пословања, али и на задовољство потрошаца, партнера и друштвене заједнице", закључио је Милетић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести